Senarai Perkara Permulaan Perniagaan

Memulakan perniagaan memerlukan banyak langkah. Sekiranya disiapkan dengan tidak betul, pemilik perniagaan kecil berisiko menjejaskan integriti usaha perniagaan baru mereka sebelum ia berjalan lancar. Mengatur langkah-langkah yang diperlukan untuk melancarkan perniagaan yang berjaya bukan sahaja akan menjimatkan masa pemilik perniagaan, tetapi juga akan menghindarkan masalah undang-undang syarikat di masa depan.

Rancang

Perancangan perniagaan adalah bahagian penting dalam kejayaan operasi permulaan. Rancangan perniagaan adalah dokumen bertulis yang menggariskan objektif syarikat dan menentukan tujuan perniagaan. Permulaan perniagaan lebih lengkap untuk mengatur pelancaran syarikat yang berjaya apabila semua elemen yang diperlukan untuk menjalankan perniagaan diatur di satu tempat.

Nama Perniagaan

Menamakan perniagaan baru mempunyai syarat undang-undang tertentu. Mungkin perlu untuk memeriksa dengan pihak berkuasa pemfailan perniagaan negeri untuk menentukan apakah ada sekatan yang berlaku untuk menamakan perniagaan anda. Juga perlu untuk menentukan apakah nama perniagaan yang dicadangkan tersedia. Sekiranya nama perniagaan tersedia, pemilik perniagaan boleh menempah dan mendaftarkan nama tersebut.

Memasukkan

Memilih struktur perniagaan adalah perlu untuk memulakan perniagaan. Struktur perniagaan adalah organisasi sah syarikat. Pemilik perniagaan memilih struktur perniagaan berdasarkan jumlah perlindungan liabiliti yang diperlukan syarikat dan juga keperluan cukai syarikat. Struktur pemerbadanan merangkumi hak milik tunggal, perkongsian, syarikat dan syarikat liabiliti terhad. Struktur korporat dikawal selia oleh agensi negeri, seperti setiausaha negara atau suruhanjaya korporat negeri.

Lokasi

Pemula perniagaan mesti memutuskan tempat utama perniagaan. Beberapa perniagaan kecil dapat bekerja di luar rumah mereka sementara yang lain memerlukan kedai untuk menerima pelanggan dan menjual produk. Alamat perniagaan juga memberikan kredibiliti kepada organisasi serta membezakan perniagaan yang sah dari hobi santai.

Pelesenan

Beberapa perniagaan memerlukan lesen atau izin untuk beroperasi secara sah. Sifat usaha perniagaan selalunya akan menentukan sama ada lesen diperlukan untuk bangun dan berjalan. Contohnya, izin penjual sering diperlukan sekiranya syarikat berhasrat menjual produk kepada orang ramai. Juga, restoran dan kedai serbaneka memerlukan pelesenan khas untuk menjual produk makanan, petrol dan / atau tiket loteri kepada orang ramai. Lesen perniagaan am sering diperlukan bagi syarikat yang berniaga untuk memperoleh keuntungan.

Cukai

Perniagaan kecil dikenakan cukai yang jauh berbeza daripada individu. Setelah struktur perniagaan dibentuk, perlu mendapatkan Nombor Pengenalan Cukai untuk perniagaan dan menentukan bagaimana syarikat akan mengemukakan penyata cukai. Sebagai contoh, syarikat dengan tanggungan terhad boleh memilih untuk dikenakan cukai sebagai hak milik tunggal, perkongsian atau syarikat.

Insurans

Sebilangan besar pemilik perniagaan baru memperoleh beberapa bentuk insurans perniagaan untuk melindungi daripada kerugian atau tanggungjawab yang tidak dijangka. Dasar tanggungjawab umum selalunya menjadi syarat bagi syarikat untuk mendapatkan pajakan komersial atau ruang pejabat. Insurans kenderaan komersial juga mungkin diperlukan sekiranya kenderaan digunakan untuk tujuan perniagaan.