Cara Menjual Produk Anda Ke Rantai Runcit

Mendapatkan produk anda ke dalam rangkaian runcit dapat mendorong syarikat anda untuk berjaya - terutamanya jika ia adalah rangkaian kedai yang sangat besar. Meyakinkan pembeli dari rangkaian runcit untuk stok produk anda mungkin kelihatan menakutkan, tetapi ada beberapa prinsip asas yang dapat membimbing anda melalui proses tersebut. Langkah pertama adalah menentukan rantai runcit apa yang akan anda sasarkan. Menurut Pete Dewar, ketua identiti lisan untuk pakar jenama Interbrand, dalam artikel mengenai Wang CNN, banyak rangkaian runcit hanya akan menambahkan produk yang "menambah nilai kepada jenama mereka dengan mencerminkan gaya dan imejnya."

1

Tentukan sama ada lebih baik bagi anda untuk mengedarkan produk tersebut kepada peruncit sendiri, atau memberi lesen produk tersebut kepada pengilang atau pengedar untuk mengedarkan produk tersebut untuk anda. Pastikan bahawa anda dapat menghasilkan jumlah yang mencukupi untuk memenuhi permintaan rangkaian runcit.

2

Tentukan harga borong yang perlu anda capai untuk menjana keuntungan. Perlu diingat bahawa rantai runcit diskaun mungkin menawarkan jumlah yang tinggi, tetapi biasanya dengan mengorbankan margin keuntungan yang sangat kecil. Peruncit butik mungkin menawarkan jumlah yang lebih rendah, tetapi margin keuntungan yang lebih tinggi. Untuk menentukan pendekatan terbaik, tentukan terlebih dahulu berapa banyak wang yang anda perlukan untuk mengeluarkan setiap item.

3

Jelajahi kedai runcit untuk melihat produk apa yang mereka bawa dan adakah produk tersebut serupa dengan produk anda. Fikirkan di mana produk anda sesuai di kedai. Periksa rangkaian tempatan untuk mengetahui apakah mereka menawarkan program yang lebih mengutamakan vendor tempatan atau serantau.

4

Tentukan sama ada anda akan mengambil wakil jualan atau mendekati peruncit sendiri. Di beberapa industri - contohnya industri runcit dan pakaian, adalah biasa untuk menyewa broker untuk mempromosikan produk anda sebagai pertukaran komisen.

5

Teliti proses permohonan vendor untuk rantai yang ingin anda dekati. Sebagai contoh, Walmart mempunyai proses penyerahan cadangan dalam talian untuk semua vendor; Target menggunakan proses permohonan vendor e-mel dan memberikan maklumat melalui hotline vendor: 612-696-7500. Pastikan anda memenuhi kehendak vendor. Sebagai contoh, JCPenny menghendaki semua vendor membawa insurans berjumlah $ 2 juta dan disenaraikan dengan Dun & Bradstreet.

6

Hubungi pengurus kategori atau pembeli di rantai yang mengurus jenis produk anda. Tanya seberapa kerap mereka melihat produk baru dan prosedur apa yang mereka gunakan. Ketahui apakah rantai tersebut mempunyai hari terbuka vendor, di mana calon vendor boleh menghubungi pembeli.

7

Latih persembahan anda. Sesuaikan setiap persembahan ke rangkaian dan industri tertentu. Bawalah contoh produk dan pembungkusan anda, brosur, senarai harga, bukti kemampuan anda untuk menghasilkan dalam jumlah besar dan sebarang rancangan pemasaran atau promosi yang anda ada untuk produk anda yang akan menyokong penjualannya.