Cara Memulakan Perniagaan Sebagai Perunding Perhubungan Awam Menggunakan Media Sosial

Bersenjata dengan keterampilan komunikasi lisan dan bertulis terkemuka serta keinginan untuk membantu perniagaan, individu dan persatuan menarik perhatian media, calon media boleh menggunakan media sosial untuk mula membina kerjaya sebagai perunding perhubungan awam. Media sosial juga memberi platform kepada pemilik perniagaan yang bercita-cita tinggi untuk membangun rangkaian mereka, dengan berkomunikasi secara dalam talian dengan bakal pelanggan, media, rakan usahawan dan profesional perniagaan.

1

Sediakan akaun media sosial di platform popular seperti Twitter, Facebook dan LinkedIn. Pastikan profil anda di setiap laman media sosial mengenal pasti anda sebagai perunding perhubungan awam, menghubungkan orang ke laman web atau blog anda dan menyediakan mereka cara untuk menghubungi anda. Bergantung pada seberapa banyak ruang yang disediakan oleh rangkaian sosial kepada anda di profil anda, anda juga dapat menggariskan jenis industri yang anda bekerjasama dan perkhidmatan yang anda berikan.

2

Muat naik gambar kepala profesional anda ke setiap laman media sosial yang anda daftarkan untuk digunakan. Gambar membantu bakal pelanggan mendapatkan idea tentang orang di sebalik perniagaan dan akaun anda cenderung dianggap sebagai akaun spam.

3

Gunakan buku alamat akaun e-mel anda untuk menambahkan rakan, pelanggan lama dan rakan sekerja secara automatik ke laman media sosial anda sebagai rakan. Anda juga boleh menggunakan direktori media sosial untuk mencari orang tambahan yang boleh anda ikuti dan "rakan". Pilih orang yang dapat membantu anda membina rangkaian anda, seperti mereka yang menawarkan perkhidmatan pelengkap atau kenalan media dan bakal pelanggan, yang sesuai dengan perihal pelanggan ideal anda.

4

Mulailah berkongsi petua, idea, catatan blog anda, berita mengenai syarikat dan pelanggan anda dan artikel yang berkaitan di halaman media sosial anda. Berkongsi maklumat yang berkaitan dengan perhubungan awam, seperti petua untuk menulis biografi, cara terbaik untuk melancarkan wartawan, cara yang murah untuk menarik perhatian media dan maklumat mengenai pengurusan krisis. Berkongsi maklumat akan membantu membina reputasi anda sebagai pihak berkuasa di bidang anda dan mendorong orang untuk berkongsi mesej anda dengan rangkaian mereka.

5

Berinteraksi dengan orang yang anda ikuti dan rakan dengan memberi komen mengenai maklumat yang mereka hantar dan dengan memberi respons kepada mereka, jika mereka membalas sesuatu yang anda hantar atau kongsi. Berkomunikasi dengan ahli komuniti media sosial anda dapat membantu anda membina hubungan, bertemu dengan bakal pelanggan dan meletakkan diri anda untuk dirujuk untuk projek perhubungan awam.

6

Fokus untuk membuat hubungan dengan anggota media yang mungkin perlu anda hubungi untuk calon pelanggan anda. Gunakan media sosial untuk menghantar petua dan idea cerita. Berhati-hatilah dengan tweet mereka yang meminta sebut harga dan maklumat lain untuk kisah mereka.