Cara Memulakan Syarikat Filem

Sama ada anda mempunyai modal permulaan berjuta-juta dolar atau hanya anggaran yang kecil untuk melancarkan impian anda untuk membuat filem, prosedurnya hampir sama. Walaupun pembiayaan tanpa had dan akses ke A-listers Hollywood biasanya membuat jalan menuju kejayaan dan pengiktirafan pembuatan filem lebih cepat, pilihan perniagaan yang kompetitif ini masih memerlukan semangat, ketekunan, visi yang mantap tentang apa yang ingin anda capai dan kemampuan untuk meyakinkan orang lain untuk datang bersama anda.

1

Rangka rancangan perniagaan terperinci yang mengenal pasti jenis filem yang anda rencanakan untuk dihasilkan, sumber daya yang ada pada masa ini untuk melaksanakan visi tersebut, unjuran anggaran untuk lima tahun pertama, kemudahan, peralatan, keperluan kakitangan dan insurans anda, strategi pengedaran anda untuk diselesaikan projek dan bagaimana anda merancang untuk berjaya bersaing di pasaran pembuatan filem hari ini. Menurut pengarang "Panduan Survival Penerbit Filem Bebas: Buku Sumber Perniagaan dan Undang-Undang", rancangan perniagaan anda bukan sahaja menjadi model operasi asas untuk syarikat filem anda tetapi cadangan kerja dan gambaran keseluruhan syarikat untuk menarik pelabur dan sumber dana lain .

2

Tentukan identiti korporat anda dengan memohon lesen perniagaan, pilih nama yang akan dikenali secara rasmi oleh syarikat filem anda, meneliti sama ada nama itu tersedia melalui pejabat pendaftar negeri anda, dan mendaftarkannya sebagai hak milik tunggal atau syarikat berhad. Laman web Pentadbiran Perniagaan Kecil AS adalah sumber yang sangat baik untuk mendapatkan petua untuk memulakan dengan semua dokumen undang-undang tetapi ia bukan pengganti untuk berunding dengan peguam untuk memastikan bahawa syarikat anda mematuhi undang-undang dan peraturan negeri dan persekutuan. Bercakap dengan ejen insurans anda mengenai polisi insurans dan polisi pampasan pekerja.

3

Kumpulkan dewan pengarah yang anggotanya berkongsi visi kreatif anda dan tahu bagaimana menyelesaikan sesuatu, tulis Eve Light Honthaner, pengarang "Buku Panduan Pengeluaran Filem Lengkap." Sebaik-baiknya, dewan anda harus terdiri daripada ahli perniagaan profesional dengan kepakaran dalam masalah undang-undang, perakaunan dan hubungan media. Semakin tinggi profil mereka dalam masyarakat dan industri hiburan, semakin besar keyakinan bakal pelabur terhadap kemampuan syarikat anda untuk menunaikan janji.

4

Kenal pasti sumber pembiayaan yang berpotensi untuk projek filem anda. Morrie Warshawski, pengarang "Shaking the Money Tree," menulis bahawa beberapa pilihan anda termasuk geran kerajaan, yayasan swasta, syarikat, perniagaan kecil, bukan untung dan pengiklan yang mencari penempatan produk mereka dalam projek filem. Laman web penanda halaman, seperti Cinemarquee dan Planet Indie, yang menyediakan pautan ke peluang pembiayaan.

5

Mulakan merancang pengeluaran pertama anda. Untuk memperoleh lakon layar, daftarlah dengan pangkalan data dalam talian seperti InkTip, jalankan pertandingan menulis skrip atau sampaikan kepada media bahawa anda berniaga. Biasakan diri anda dengan bahasa kontrak opsyen dan perjanjian pembelian, tulis pengarang "Apa yang Mereka Tidak Mengajar Anda di Sekolah Filem: 161 Strategi Untuk Membuat Filem Anda Sendiri Tidak Perlu." Lakukan uji bakat atau dapatkan khidmat pengakap bakat untuk melakonkan filem pertama anda. Beli atau sewa peralatan yang anda perlukan, kenal pasti lokasi yang diperlukan untuk menembak, ambil kakitangan teknikal anda dan tetapkan kalendar pengeluaran anda.