Kemahiran Pengurusan Organisasi & Projek

Ketua pasukan, ketua jabatan dan pengurus projek semuanya memerlukan jenis kecerdasan organisasi tertentu. Mereka juga harus memiliki kemampuan untuk bekerja dengan baik dengan berbagai jenis keperibadian, mematuhi tenggat waktu dan bersikap fleksibel ketika keadaan menuntut perubahan. Pengurusan masa juga merupakan kemahiran yang diperlukan, baik untuk menjaga projek dan mengurus kakitangan.

Perancangan projek

Pengurus projek yang baik dapat merancang projek jangka pendek dan jangka panjang menggunakan alat seperti carta alir kerja, unjuran kewangan dan peruntukan sumber kakitangan, sambil mengingat misi dan objektif strategik syarikat. Dalam pengertian ini, kemampuan multitasking sangat penting untuk memastikan semua komponen projek berjalan bersama, diprioritaskan dengan tepat dan dikendalikan untuk kualiti dan ketepatan masa.

Pengurusan Kakitangan

Pengurusan projek memerlukan kemahiran, pengalaman dan pengetahuan yang diperlukan untuk menetapkan kakitangan yang betul untuk tugas-tugas dalam projek. Anggota pasukan projek yang saling melengkapi dan dapat bekerjasama ke arah tujuan bersama lebih berkesan daripada kakitangan yang mempunyai masalah keperibadian atau tidak mahir mengenai bidang subjek yang mereka tetapkan. Mampu membaca orang dan mengembangkan pasukan yang berkesan adalah kemahiran organisasi yang penting.

Keutamaan

Keupayaan untuk mengutamakan adalah kemahiran penting untuk merancang, mengurus dan menjalankan projek. Penting bukan hanya untuk menentukan projek mana yang lebih diutamakan daripada yang lain tetapi juga dalam menguruskan perincian projek sebaik sahaja ia bermula. Langkah jalan kritikal mesti dikenal pasti untuk memastikan bahawa fungsi projek yang diperlukan untuk menyelesaikan fungsi projek kemudian ditangani terlebih dahulu.

Kesabaran dan Kelenturan

Kesabaran dan toleransi memainkan peranan penting dalam pengurusan organisasi dan projek. Elemen projek tidak selalu berjalan sesuai dengan rencana, dan dapat mengambil pendekatan yang rasional untuk mengenal pasti masalah dan penyelesaian sumbang saran membuat projek terus maju. Ini sering bermaksud menilai semula tujuan dan objektif, menggerakkan sumber dan tarikh akhir dan cukup fleksibel untuk membuat perubahan apabila keadaan memerlukan.

Membuat keputusan

Menjadi teratur dan menguruskan projek memerlukan kemampuan membuat keputusan yang kritis. Beberapa pembuatan keputusan mesti dilakukan di tempat, sementara bentuk lain memerlukan penelitian dan perenungan. Mampu menilai situasi, mengenal pasti penyelesaian yang berpotensi dan membuat keputusan pasti menjimatkan masa, wang dan tenaga kerja. Bersikap tidak tegas boleh mengakibatkan kenaikan kos, tarikh akhir yang terlewat dan anggota pasukan projek yang kecewa.