Bagaimana Menangani Kebencian Pekerja

Pekerja yang marah boleh menyebabkan semangat kakitangan lebih rendah dan merosakkan matlamat organisasi. Kebencian pekerja dapat berasal dari banyak sumber: dirasakan sedikit kerana kurangnya kenaikan pangkat atau pengiktirafan, tugas kerja yang tidak diingini, perasaan kewalahan dan kecemburuan sederhana. Pengurus perlu mendorong perubahan positif dan berusaha untuk komunikasi yang jelas berdasarkan kepercayaan. Mempunyai dialog terbuka, memahami masalah dan memberikan suasana positif dapat mengubah hubungan negatif menjadi hubungan yang sihat yang menguntungkan syarikat. Komunikasi dan penghormatan yang jujur ​​adalah komponen utama untuk mencapai kejayaan.

1

Mendokumentasikan sebarang tingkah laku yang ditunjukkan oleh pekerja yang marah yang mempengaruhi prestasi di tempat kerja, seperti tingkah laku yang kurang memuaskan. Walaupun tujuan pengurus harus memimpin melalui cara positif bila boleh, dokumentasi masalah pekerja akan diperlukan sekiranya keadaan semakin meningkat.

2

Analisis tindakan anda dan pertimbangkan apa yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan semangat pekerja. Menciptakan suasana hormat dan jujur ​​akan mempercepat hasil yang positif.

3

Galakkan komunikasi terbuka. Jujur dan ikhlas dalam semua interaksi. Ini akan meningkatkan tahap kepercayaan.

4

Menyatakan minat pekerja sebagai seorang dan bukan hanya sebagai alat yang digunakan untuk menyelesaikan tugas syarikat

5

Berjumpa dengan pekerja di persekitaran peribadi. Ambil tekanan dan kesalahan dari pekerja. Ini akan mendorongnya untuk berkomunikasi dengan jujur, sehingga anda dapat mengetahui akar permasalahannya.

6

Beri pujian. Berkongsi aspek positif yang anda perhatikan dalam karyanya. Berikan contoh khusus dan ikhlas. Apabila pekerja mengetahui bahawa mereka dihargai sebagai individu, mereka lebih bermotivasi dan terbuka terhadap tingkah laku pembetulan. Jadikan interaksi positif sebagai pusat perbincangan.

7

Tetapkan matlamat berdasarkan penemuan anda mengenai akar kebencian anda. Bergantung pada keparahan keadaan, pertimbangkan matlamat yang lebih kecil dan lebih dapat dicapai. Sebagai contoh, jika pekerja anda kesal kerana dia terlalu bingung di tempat kerja, pecahkan tugasnya menjadi tujuan kecil yang dapat dilaksanakan. Pastikan matlamat tepat pada masanya, realistik dan spesifik. Beri tugas pekerja di mana dia boleh berjaya.

8

Puji dia setelah melihat kemajuan. Jangan tunggu kesempurnaan.

9

Tegurlah tingkah laku itu, bukan orangnya, sekiranya tindakan membenci itu berterusan. Lakukan tepat pada masanya. Jadilah spesifik dalam tindakan yang merugikan dan bagaimana mereka membuat anda merasa. Galakkan dia. Berjabat tangan.

10

Kaji dan jelaskan matlamat.

11

Tanya bagaimana anda dapat menyokong pekerja anda dengan sebaik-baiknya.

12

Minta bantuan jabatan sumber manusia sekiranya tingkah laku negatif berterusan. Jabatan ini seharusnya dapat membantu anda dalam merangka rancangan tindakan yang mungkin merangkumi penulisan atau penamatan rasmi.

13

Gunakan peneguhan negatif sekiranya peneguhan dan pengalihan positif tidak memberikan kesan yang diinginkan.