Apa yang Terjadi Apabila Perniagaan Berpindah Tangan?

Dalam perniagaan, bertukar tangan bermaksud perubahan dalam pemilikan syarikat. Pengasas syarikat boleh memutuskan untuk menjual syarikat itu dan bersara. Syarikat yang lebih kecil mungkin diperoleh oleh syarikat yang lebih besar yang percaya bahawa apabila keduanya digabungkan, mereka akan menjadi pesaing yang lebih hebat di pasaran. Perubahan dalam pemilikan membawa perubahan lain pada organisasi juga yang mempengaruhi pekerja, vendor dan pelanggan.

Perubahan dalam Gaya Pengurusan

Pemilik syarikat yang baru mungkin mempunyai gaya pengurusan yang berbeza daripada yang sebelumnya, yang bermaksud tempoh penyesuaian untuk pekerja. Apabila syarikat besar dengan organisasi yang lebih tersusun memperoleh syarikat yang lebih kecil, perubahan tersebut mungkin termasuk pekerja yang harus berurusan dengan sejumlah peraturan baru. Melaporkan hubungan mungkin lebih kaku juga, menggantikan "dasar pintu terbuka" tidak rasmi yang biasa dilakukan oleh pekerja.

Penyusunan Semula

Perubahan dalam pemilikan perniagaan biasanya membawa perubahan pada struktur organisasi. Pengurusan di semua peringkat mungkin diubah, dan bahkan tugas jabatan atau pejabat dapat disusun semula, jadi pekerja harus berurusan dengan pengawas baru dan dengan diberi tanggungjawab baru, yang pada awalnya beberapa pekerja mungkin tidak suka.

Perubahan Personel

Dari sudut pandangan pekerja, salah satu hasil perniagaan yang berubah-ubah adalah pemilik baru memutuskan untuk mengurangkan kakitangan, atau membawa orang-orang mereka sendiri dalam peranan pengurusan atau kakitangan dan menggantikan mereka yang menduduki jawatan tersebut sebelumnya.

Integrasi Sistem

Apabila dua syarikat bergabung, mereka sering menghadapi masalah mengenai bagaimana mengintegrasikan sistem teknologi maklumat masing-masing sehingga maklumat mengalir dengan lancar dari satu ke yang lain. Satu syarikat mungkin harus mengganti sistem yang ada dengan yang digunakan oleh rakan penggabungannya. Ini boleh menjadi proses yang menyakitkan yang mengakibatkan gangguan aliran maklumat sementara, dan penurunan produktiviti kerana pekerja harus meluangkan masa untuk mempelajari sistem baru.

Arah Strategik Baru

Salah satu aspek menarik dari perniagaan bertukar tangan datang apabila pemilik baru melaksanakan rancangan strategi mereka sendiri untuk mengembangkan perniagaan. Ini boleh melibatkan pembuatan produk baru dan memasuki pasaran baru, seperti menjual di peringkat antarabangsa. Pemilik baru mungkin mencabar pekerja untuk meningkatkan penjualan atau meningkatkan kecekapan operasi dengan ketara. Arah strategik baru ini dapat memberi tenaga kepada seluruh organisasi.

Keluar Pekerja atau Pelanggan

Dengan syarikat kecil yang bertukar tangan, salah satu hasilnya ialah pekerja lama yang setia kepada pemilik sebelumnya memutuskan untuk pergi. Mereka mungkin lebih suka gaya pengurusan pemilik sebelumnya, atau tidak sesuai dengan perubahan organisasi yang telah dibuat. Malangnya syarikat itu mungkin kehilangan beberapa pelanggan setia juga. Salah satu cabaran bagi calon pemilik baru sebelum memperoleh syarikat adalah menentukan berapa banyak pelanggan yang melakukan perniagaan dengan syarikat itu hanya kerana hubungan peribadi dengan pemilik semasa.

Perubahan Vendor atau Pembekal

Pemilik syarikat yang baru dalam banyak keadaan akan mempunyai pembekal dan penyedia perkhidmatan pilihan mereka sendiri, entiti yang pernah mereka berniaga sebelumnya. Sebagai contoh, mereka boleh menukar firma guaman yang digunakan syarikat kepada syarikat yang mereka simpan pada masa lalu.