Bagaimana Dasar Fiskal Mempengaruhi Syarikat?

Dasar fiskal merujuk kepada amalan dan impak perbelanjaan kerajaan dan percukaian yang pada dasarnya setiap individu dan perniagaan di negara ini. Dasar fiskal mempengaruhi kos meminjam, ukuran bil cukai anda, jumlah wang yang dapat dibelanjakan oleh pengguna rata-rata dan, akibatnya, garis bawah anda. Oleh itu, dasar fiskal dan implikasinya sangat penting untuk difahami oleh perniagaan kecil.

Tanggungjawab Fiskal

Sama seperti individu, pemerintah boleh berjimat cermat atau boros. Berapa banyak wang yang dipilih oleh pemerintah untuk diambil melalui percukaian dan bahagian pendapatan yang dibelanjakannya mempunyai kesan langsung terhadap kegiatan ekonomi. Dasar pemerintah dikatakan ketat jika membelanjakan lebih sedikit daripada yang diperlukan. Ini biasanya dilakukan untuk membayar hutang yang ditanggung pada tahun-tahun sebelumnya. Namun, jika pemerintah membelanjakan lebih banyak daripada yang dikumpulkannya dalam pajak, maka kebijakan fiskalnya adalah perluasan. Dasar seperti itu boleh menjadi hasil rancangan yang disengajakan untuk mempercepat aktiviti ekonomi atau pemerintah mungkin tidak dapat mengimbangkan buku-bukunya.

Dasar Perluasan

Sebagai peraturan umum, semakin banyak perbelanjaan kerajaan, semakin baik pemilik perniagaan. Lebih banyak perbelanjaan kerajaan bermaksud lebih banyak pekerjaan kerajaan, yang bermaksud lebih banyak perbelanjaan pengguna. Sebilangan besar perbelanjaan kerajaan melalui kontraktor bebas untuk perkara seperti membina jalan raya, jambatan dan sebagainya. Kontraktor ini dan pekerja mereka juga merupakan pengguna pelbagai barang dan perkhidmatan, semakin menambah permintaan. Terutama jika perbelanjaan pemerintah yang lebih tinggi digabungkan dengan cukai korporat yang lebih rendah, sebagai sebahagian daripada kebijakan fiskal pengembangan yang agresif, perniagaan kecil akan menikmati penjualan yang lebih besar sambil membayar lebih sedikit kepada pihak berwajib, menghasilkan keuntungan bersih yang sangat baik.

Dasar Ketat

Dasar fiskal yang ketat memerlukan perbelanjaan yang lebih sedikit dan lebih banyak cukai, yang keduanya melanda perniagaan kecil. Untuk membelanjakan lebih sedikit, kerajaan biasanya memberhentikan pekerja atau sekurang-kurangnya membekukan pengambilan pekerja baru. Kontrak dikurangkan, sementara beberapa projek yang tidak terlalu kritikal ditangguhkan atau dibatalkan. Semua faktor ini mengakibatkan lebih sedikit wang disuntik ke dalam sistem dan perbelanjaan yang lebih sedikit oleh pengguna dan syarikat. Hasil bersihnya adalah permintaan yang kurang untuk barang dan perkhidmatan, dan penjualan yang lebih rendah. Sekiranya pemerintah juga menaikkan cukai, kesannya terhadap perniagaan kecil boleh menjadi dahsyat.

Kesan Jangka Panjang

Walaupun dasar pengembangan mungkin merupakan berita baik dalam jangka pendek, menjalankan polisi seperti itu terlalu lama boleh menjadi bumerang. Sekiranya pemerintah membelanjakan lebih banyak daripada yang diperlukan, ia mesti meminjam untuk mengimbangkan buku-bukunya. Apabila pinjaman kerajaan menjadi berlebihan, kadar faedah cenderung meningkat. Lagipun, pelabur lebih suka memberi pinjaman kepada kerajaan daripada syarikat, kerana kerajaan, paling tidak, boleh mencetak wang untuk membayar hutangnya. Untuk menarik minat pelabur, perniagaan kecil dan besar mesti menawarkan kadar faedah yang lebih tinggi. Kos pinjaman yang lebih tinggi dapat mengurangkan pelaburan dan pengambilan pekerja oleh perniagaan, sehingga dapat mengurangkan aktiviti ekonomi.