Bagaimana Mengetahui Sekiranya Anda Di Balik Penghala

Sekiranya anda berkongsi sambungan Internet rumah anda dengan beberapa komputer, kemungkinan besar anda menggunakan penghala. Penghala adalah peranti rangkaian yang menghubungkan ke modem jalur lebar dan ke komputer yang menggunakan kabel Ethernet atau transmisi radio tanpa wayar. Apabila komputer meminta maklumat dari Internet, penghala menerimanya melalui modem jalur lebar dan menyebarkannya ke komputer yang memintanya. Anda dapat menentukan sama ada anda berada di belakang penghala dengan memeriksa rangkaian anda secara fizikal atau dengan mencari pintu masuk rangkaian lalai komputer anda.

1

Periksa modem jalur lebar anda untuk menentukan sama ada anda mempunyai penghala yang dihubungkan dengannya. Nama jenama penghala yang biasa merangkumi Linksys, Netgear, Cisco, Belkin dan D-Link. Penghala biasanya mempunyai satu port untuk modem jalur lebar - kabel Ethernet menghubungkan dua peranti - dan empat port untuk sambungan komputer berwayar. Penghala mungkin juga mempunyai satu atau lebih antena luaran untuk penghantaran tanpa wayar. Sekiranya anda tidak mempunyai akses fizikal ke rangkaian atau tidak dapat menentukan sama ada anda berada di belakang penghala, teruskan.

2

Buka menu Mula di komputer anda. Klik bidang "Cari program dan fail" di bahagian bawah, ketik "cmd" dan tekan "Enter" untuk membuka arahan Perintah Windows.

3

Ketik "ipconfig" dan tekan "Enter." Windows menjalankan Utiliti Konfigurasi IP, yang menyenaraikan konfigurasi pelbagai peranti rangkaian komputer.

4

Cari alamat IP di sebelah "Default Gateway" di bawah peranti rangkaian yang anda gunakan untuk mengakses Internet - biasanya "Wireless LAN Adapter" atau "Ethernet Adapter." Alamat IP penuh mungkin kelihatan seperti "192.168.0.1." Sekiranya alamat IP bermula dengan "192," "172" atau "10," komputer anda berada di belakang penghala atau peranti lain yang berkongsi satu sambungan Internet.

5

Buka penyemak imbas Web. Klik bar alamat di bahagian atas tetingkap dan taipkan alamat IP gerbang lalai komputer anda, seperti "192.168.0.1." Tekan enter." Ini memaparkan skrin log masuk untuk peranti yang disambungkan oleh komputer anda untuk akses Internet. Sekiranya anda tidak mengetahui nama pengguna dan kata laluan untuk peranti tersebut kerana bukan milik anda, periksa skrin log masuk untuk mengetahui perincian mengenai peranti yang disambungkan oleh komputer anda. Layar mungkin menampilkan jenama dan model penghala, seperti "Linksys E1200."