Cara Meletakkan Etika dalam E-Perniagaan

Walaupun pertumbuhan e-dagang terus memberi peluang kepada perniagaan dengan lebih banyak lagi, industri e-dagang menghadapi banyak masalah etika yang sama dengan perniagaan tradisional. Kelebihan utama menjalankan e-perniagaan adalah memberikan perniagaan kecil akses ke pasaran pengguna yang lebih luas sehingga mereka dapat bersaing dengan perniagaan yang lebih besar. Namun, terserah kepada pemilik perniagaan untuk memberi tahu pelanggan bahawa laman web adalah tempat yang selamat dan selamat untuk mereka berbelanja.

Menetapkan Nilai Teras

Sebagai komponen utama prinsip panduan syarikat, nilai teras membantu perniagaan kecil menetapkan keutamaan dan merancang masa depan. Ini adalah peraturan yang mengatur bagaimana syarikat anda dijalankan. Nilai memberi arahan syarikat sementara kod etika syarikat menentukan tingkah laku yang anda harapkan dapat ditunjukkan oleh perniagaan anda. Mengenal satu set nilai perniagaan memberitahu pelanggan anda bahawa anda komited untuk memberikan perkhidmatan yang berkualiti dan anda bertanggungjawab terhadap keputusan perniagaan yang anda buat. Beberapa syarikat menerbitkan prinsip perniagaan mereka di laman web mereka untuk dilihat oleh pengunjung yang memperdagangkan laman web ini.

Memperoleh Kepercayaan Pengguna

Pelanggan cenderung melihat perniagaan anda sebagai sah sekiranya laman web anda kelihatan rasmi. Contohnya, ketika pelanggan melihat segel Better Business Bureau dipaparkan di laman web anda, mereka tahu perniagaan anda membuat komitmen untuk memenuhi keperluan mereka. Pemilik perniagaan kecil yang mencari pentauliahan boleh menggunakan meterai BBB untuk menyampaikan mesej kepada pengguna bahawa perniagaan itu boleh dipercayai. Pengguna dapat mengenal pasti sama ada perniagaan adalah ahli Better Business Bureau dengan mencari meterai BBB dalam talian di laman web.

Data Pelanggan Selamat

Keselamatan maklumat menjadi perhatian utama walaupun untuk laman web e-dagang kecil. Adalah tanggungjawab perniagaan e-dagang untuk melindungi data pengguna yang sensitif seperti alamat, nombor akaun pelanggan dan maklumat kad kredit dan bank. Secure Socket Layer, lebih sering disebut sebagai SSL, adalah sistem yang mengenkripsi maklumat yang dikirimkan antara pelanggan dan pelayan Web. Penyulitan data menghalang penggodam mendapatkan akses ke maklumat peribadi dan penagihan pelanggan. Pemilik perniagaan mesti membeli sijil SSL untuk pelayan laman web mereka. Pengunjung ke laman web anda akan mengetahui laman web ini menggunakan sambungan SSL yang selamat sekiranya URL berubah dari // ke // dan ikon gembok pada tetingkap penyemak imbas ditutup.

Buat Kandungan Web Beretika

Perhatikan bahan pemasaran yang anda sertakan di laman web anda. Elakkan menyiarkan pernyataan yang mengelirukan yang boleh memberi pengguna idea yang salah mengenai produk yang anda tawarkan. Contohnya, jangan membesar-besarkan tuntutan mengenai kualiti produk. Sekiranya anda gagal menyampaikan apa yang anda janjikan, Internet dapat mengatasi anda kerana pelanggan yang tidak berpuas hati dapat menyebarkan berita itu kepada orang lain melalui laman sosial. Pastikan kandungan di laman web anda terkini sehingga anda terus menawarkan maklumat yang boleh dipercayai kepada pengguna. Faktor tambahan yang perlu dipertimbangkan adalah bahawa walaupun pengoptimuman mesin pencari dapat membawa lebih banyak lalu lintas ke laman web anda, adalah tanggungjawab anda untuk menyediakan kandungan yang berguna dan asli. Menurut SEO Workers, sekumpulan perunding pemasaran Internet, laman web yang gagal memberikan maklumat berharga kadang-kadang dilihat sebagai spam,yang biasanya tidak disukai oleh pengguna.