Bagaimana Saya Mengumpul Wang untuk Perniagaan Bukan Untung?

Mengumpul wang untuk perniagaan bukan untung menimbulkan cabaran yang tidak dihadapi oleh perniagaan untung. Mereka yang menyumbang kepada organisasi bukan untung tidak meninggalkan produk yang nyata atau mendapat manfaat langsung dari perkhidmatan apa pun. Sebaliknya organisasi bukan untung mesti meyakinkan penderma untuk menyokong misi organisasi tanpa mendapat faedah langsung. Secara amnya, organisasi bukan untung bergantung pada tiga sumber dana utama - geran, acara khas dan sumbangan individu.

1

Memohon geran. Cari agensi negeri, persekutuan dan tempatan yang memberikan geran untuk jenis perniagaan bukan untung yang anda miliki. Cari organisasi dan yayasan yang mungkin berminat dengan pekerjaan anda atau mungkin mempunyai kepentingan untuk menyokong perjuangan anda. Setelah anda mengenal pasti organisasi ini, tentukan siapa yang membuat keputusan pembiayaan, kenali orang-orang ini dan menjalin hubungan perniagaan dengan mereka. Dapatkan dan pelajari syarat untuk mendapatkan geran dan lengkapkan permohonan. Minta seseorang dalam organisasi anda yang menulis dengan baik dan memberi perhatian secara terperinci untuk menulis hibah, atau mengupah profesional. Permohonan pemberian boleh ditolak kerana arahannya tidak dipatuhi sehingga permohonan itu tidak dibaca, tanpa mengira kelayakan penyebabnya.

2

Rancang dan lontarkan acara khas untuk mengumpul wang. Kejohanan, galas dan lelong senyap adalah jenis acara penggalangan dana yang popular. Untuk memastikan kos acara tetap rendah sehingga uang yang masuk dapat memenuhi misi organisasi, berusaha mendapatkan sumbangan dalam bentuk perkhidmatan dan produk untuk menyatukan acara tersebut. Sebagai ganti wang, produk atau perkhidmatan yang disumbangkan, tawarkan peluang pemasaran kepada penaja pada papan tanda dan bahan pemasaran untuk acara tersebut.

3

Minta sumbangan kepada bakal penderma. Mulakan dan jaga pangkalan data dengan nama dan maklumat hubungan penderma semasa, masa lalu dan yang berpotensi. Anda boleh mencari penderma berpotensi dengan mengumpulkan maklumat mengenai orang yang menghadiri acara khas anda; anda juga boleh mendapatkan senarai organisasi yang mempunyai misi yang serupa dengan anda (dan menarik khalayak yang serupa). Buat jadual surat pengumpulan dana, poskad dan e-mel yang masuk ke pangkalan data untuk meminta sumbangan. Secara amnya, surat penggalangan dana dari organisasi nirlaba masuk ke pangkalan data sekali atau dua kali setahun, tetapi beberapa organisasi menghantar permintaan derma lebih kerap.

4

Rancang dan lancarkan kempen perhubungan awam. Kumpulkan senarai gerai media tempatan seperti surat khabar, majalah, stesen TV dan stesen radio yang mungkin berminat untuk membuat liputan mengenai kisah organisasi anda. Apabila anda mempunyai acara yang layak diberitakan atau organisasi anda mencapai matlamat, tulis dan hantarkan siaran akhbar ke kedai media anda. Apabila kedai media mengambil berita ini dan menerbitkan maklumat, ini menimbulkan kerisauan mengenai organisasi anda dan dapat membantu menarik penderma dan penyusun baru.