Jenis Perniagaan Motivasi

Pekerja yang terlibat dan bermotivasi dapat memberikan kelebihan daya saing perniagaan kecil. Namun, apabila pemilik perniagaan kecil menganggap bahawa semua pekerjanya didorong oleh penghargaan yang sama - seperti sistem bonus - dia berisiko mengasingkan pasukannya, yang dapat mengakibatkan penurunan produktiviti dan semangat. Pemimpin syarikat mesti memahami gaya motivasi yang berbeza dan menentukan jenis pekerja mereka yang akan bertindak balas sebelum melabur dalam program ganjaran pekerja.

Ganjaran Wang

Ganjaran kewangan boleh menjadi motivator pekerja yang sangat kuat, tetapi boleh menjadi bumerang jika pemilik perniagaan kecil tidak memahami bagaimana merancang dan melaksanakan sistem bonus yang berkesan. Pertama, mana-mana sistem bonus mesti disampaikan dengan teliti dan berkaitan dengan tingkah laku pekerja yang diingini seperti kenaikan penjualan atau penurunan perbelanjaan. Sekiranya sistem nampaknya sewenang-wenang, atau nampaknya hanya kegemaran bos yang menerima bonus setiap tahun, pekerja akan kehilangan kepercayaan dan kepercayaan terhadap sistem tersebut. Tambahan pula, apabila bonus yang lebih kecil diberikan setiap tahun, seperti bonus percutian, bonus menjadi diharapkan, menurut Concept Marketing Group. Seorang pemilik perniagaan kecil akan memperoleh pulangan pelaburan yang lebih besar sekiranya dia memberikan ganjaran kewangan kecil itu secara tidak disangka-sangka dan menyampaikan kaedah dengan tingkah laku pekerja yang menghasilkan wang tambahan.

Cabaran

Pemilik perniagaan kecil tidak boleh menganggap bahawa semua pekerja tidak menyukai pekerjaan. Sebenarnya, peluang untuk melanjutkan pendidikan mereka, mempertajam keahlian atau mengatasi cabaran perniagaan akan meningkatkan produktiviti dan semangat dalam banyak pekerja. Untuk memotivasi pekerja ini, pemilik perniagaan kecil harus mempertimbangkan idea seperti menugaskan projek khas dengan prestasi tinggi di bidang di luar kepakaran mereka, mengadakan retret di luar lokasi, atau menghantar pekerja ke bengkel latihan.

Pengiktirafan

Selalunya, "terima kasih" atau "kerja baik" yang tulus dan terbuka akan menimbulkan motivasi dalam diri pekerja yang didorong oleh pengiktirafan. Pujian yang paling berkesan disampaikan di khalayak ramai dan khusus. Sebagai contoh mengatakan, "Laporan anda mengandungi analisis kos-manfaat yang sangat baik tentang mengapa syarikat kami harus melabur dalam retret" lebih kuat daripada mengatakan, "Itu laporan yang bagus." Walaupun pengiktirafan adalah motivator yang murah dan berkesan, pemilik perniagaan kecil harus memastikan bahawa program pengiktirafan tidak berubah menjadi pertandingan populariti. Menetapkan dan menyampaikan tujuan dan tanda aras tertentu dapat membantu mengekalkan fokus pada tingkah laku pekerja dan bukannya keperibadian.

Takut

Ketakutan akan penurunan harga, pengurangan gaji atau kehilangan pekerjaan pasti dapat memberi motivasi kepada pekerja. Walau bagaimanapun, menggunakan ketakutan sebagai motivator boleh menyebabkan hasil jangka panjang yang merosakkan seperti penurunan kesetiaan syarikat dan sabotaj pekerja. Kadang kala, pemimpin perniagaan kecil secara tidak sengaja atau tidak sengaja memperkenalkan ketakutan sebagai pendorong apabila dia gagal menyampaikan berita buruk atau perubahan dalam operasi perniagaan, menurut Leader's Beacon. Sekiranya tiada maklumat, pekerja akan berfikir yang terburuk. Oleh itu, pemimpin syarikat tidak perlu teragak-agak untuk berkongsi berita buruk dan menjelaskan apa makna perubahan bagi pekerja dan syarikat. Melakukannya dapat meningkatkan motivasi, terutama bagi mereka yang didorong oleh cabaran.