Contoh Mengubah Kompetensi Teras

Kompetensi teras adalah kemahiran dan kebolehan utama yang dimiliki seseorang individu atau syarikat. Ini termasuk pengetahuan dan pengalaman yang anda bawa ke tempat kerja, aktiviti yang memberi syarikat pulangan tertinggi dan kualiti yang anda anggap penting bagi kejayaan orang atau organisasi. Kompetensi teras memberikan kelebihan daya saing kepada syarikat dengan membolehkannya memberikan nilai kepada pelanggannya. Mengubah kecekapan teras memerlukan kemahiran dan kebolehan utama dalam pekerjaan atau bidang operasi baru.

Hartanah

Fokus pasaran harta tanah 30 tahun yang lalu kebanyakannya adalah menjual rumah kepada pembeli yang berminat. Kompetensi inti yang diperlukan oleh ejen harta tanah adalah pengetahuan mengenai proses escrow dan kemampuan untuk membantu pelanggannya memohon gadai janji. Ketika pasaran harta tanah berkembang dan menjadi semakin kompetitif, agensi mulai mengambil sewa untuk membantu mengembangkan petunjuk penjualan. Untuk melakukan ini, ejen perlu mencari penyewa yang sesuai untuk harta tanah di buku. Ini bermaksud agensi perlu mengembangkan atau menggunakan ejen dengan set kompetensi teras yang berbeza, seperti pengetahuan mengenai kontrak sewa.

Xerox

Xerox adalah contoh syarikat yang mempelbagaikan dan menerapkan kecekapan teras baru untuk membolehkannya bersaing di pasaran yang berbeza. Pada awal abad ke-20 syarikat ini wujud dengan penemuan xerografi, yang merupakan pendahulu teknologi fotokopi. Melalui inovasi, syarikat mencipta teknologi Ethernet, yang membantu mempersiapkan asas untuk Internet masa kini. Peralihan dari salinan cetak ke teknologi digital memerlukan satu set kecekapan teras baru di kalangan kakitangannya, dan kecekapan teras syarikat telah berubah mengikut masa.

CNN

Gergasi media adalah contoh khas bagaimana kecekapan teras perniagaan perlu berubah seiring dengan zaman. Ditubuhkan pada tahun 1980, CNN pada mulanya hanya penyiar berita televisyen. Pada tahun 1995, ketika CNN melancarkan laman web interaktifnya, kompetensi inti tetap menyampaikan berita. Teknologi itu, bagaimanapun, memerlukan pereka laman web dan editor kandungan yang dapat mengetahui cara terbaik untuk menyampaikan maklumat dalam format yang lebih ringkas. Ini mencapai tahap baru pada bulan September 2009, ketika CNN melancarkan akun Twitternya dan harus mengembangkan kemampuan untuk menyampaikan berita dalam 140 karakter dalam waktu nyata. Syarikat itu kini juga mempunyai aplikasi mudah alih untuk telefon pintar dan tablet seperti iPad.

Sebab untuk Berubah

Sebab untuk mengubah kecekapan teras biasanya untuk meningkatkan pendapatan melalui operasi baru. Untuk perniagaan kecil, pengembangan aliran pendapatan baru mungkin melibatkan pengambilan pelanggan yang memerlukan produk atau perkhidmatan yang sebelumnya tidak tersedia. Untuk dapat menyediakan produk atau perkhidmatan itu, syarikat perlu melatih staf semasa dalam kemahiran yang diperlukan, atau mempekerjakan pekerja yang memiliki pengetahuan dan pengalaman yang diperlukan untuk membolehkannya tetap kompetitif di arena baru.