Memulakan Perniagaan Runcit Menjahit

Needlework secara kolektif merujuk kepada disiplin kerajinan yang menggunakan jarum untuk membuat projek siap. Jarum merangkumi jahitan, merajut dan jahitan silang. Di samping itu, kerja jarum merangkumi selimut, jarum dan kerja permadani. Sebagai pemilik kedai runcit, anda boleh membuat dan menjual corak anda sendiri di kedai dan pameran perdagangan. Anda juga dapat memasarkan reka bentuk yang disiapkan secara komersial ke pangkalan pelanggan dengan minat yang berbeza-beza.

Organisasi Perniagaan

Berjumpa dengan Akauntan Awam Bertauliah untuk merancang struktur perniagaan terbaik untuk kedai kerja menjahit anda. Berunding dengan ejen insurans komersial, dan kunjungi pejabat kerani bandar atau daerah anda untuk mendapatkan lesen perniagaan. Hubungi bahagian pendapatan negeri anda untuk mendapatkan lesen cukai jualan.

Tiada lesen perniagaan am yang diperlukan di kawasan Houston. Pusat Perniagaan One Stop Houston menyediakan maklumat permulaan untuk perniagaan kerja jarum anda (Lihat Sumber).

Pertandingan Wilayah

Analisis pasaran pengguna serantau anda, dan kenal pasti pembekal kerja jarum semasa. Kedai kotak besar mungkin membawa bekalan dan projek kerja menjahit di bahagian kraf mereka. Anda juga mungkin mendapat produk berkaitan dengan jarum di kedai kain atau selimut juga. Akhirnya, bekalan kerja jarum runcit dapat dibeli melalui peruncit dalam talian.

Sekiranya anda berada di kawasan metro Houston, perhatikan bahawa pertandingan anda merangkumi lebih daripada 200 kedai runcit sulaman dan menjahit, sehingga Ogos 2010 (Lihat Rujukan).

Logistik Lokasi

Pilih lokasi yang kelihatan berhampiran perniagaan di mana pelanggan dapat menyelesaikan projek kerja jarum sementara menunggu perkhidmatan. Cari laman web berhampiran restoran keluarga, salun rambut atau pejabat perubatan. Anda juga mungkin mendapat manfaat dari jarak dekat dengan kemudahan persaraan dan pusat kanan. Lindungi bangunan dengan tetingkap paparan depan untuk mempamerkan reka bentuk jarum berwarna-warni. Sebelum anda menandatangani pajakan, kunjungi bahagian pengezonan anda untuk mengesahkan bahawa kedai runcit dibenarkan di lokasi tersebut.

Produk Dan Bekalan

Pilih barisan produk menjahit yang akan membuat anda menonjol dari persaingan. Sebagai contoh, quilter bandar anda mungkin membeli bekalan selimut dalam talian kerana tidak ada sumber tempatan. Untuk menarik pelanggan tersebut, jadikan kain dan aksesori selimut menjadi bahagian utama kedai anda.

Buat pesanan produk borong untuk menyediakan pelbagai jenis bekalan dan templat projek kepada pelanggan anda. Nilaikan beberapa pembekal untuk mendapatkan harga terbaik (Lihat Sumber).

Pemasaran

Bangun pangkalan pelanggan anda dengan acara pembukaan yang memaparkan projek menjahit yang berwarna-warni. Jemput pakar kraf untuk mengadakan kelas percuma, dan gunakan borang penyertaan setiap jam untuk membina senarai mel anda. Menawarkan pelbagai barangan dan potongan projek. Lancarkan promosi Craft of the Month di mana pelanggan menerima reka bentuk bulanan dengan potongan harga. Buat suasana meriah dengan belon dan hiasan. Sebarkan risalah ke perniagaan sekitar, dan iklankan acara tersebut di surat kabar tempatan.