Cara Menulis Bio Eksekutif Korporat

Bio eksekutif korporat harus melampaui format resume biasa yang menyenaraikan tarikh pekerjaan dan pendidikan sebelumnya. Bio korporat harus mengandungi maklumat terperinci mengenai kebolehan kepemimpinan seseorang individu, pencapaian profesional utama dan sumbangan besar yang dibuat pada jawatan sebelumnya. Mengikuti pendekatan ini, bio dapat digunakan untuk mencari pekerjaan, dan juga untuk tujuan maklumat.

1

Tulis pernyataan pengenalan yang menentukan apa yang anda cari dalam kedudukan. Pengenalan ini harus khusus untuk industri anda dan harus menyoroti bidang di mana anda mempunyai pengalaman di peringkat eksekutif. Sebagai contoh, "Eksekutif pemenang anugerah dengan pengalaman kepemimpinan 10 tahun dalam industri pembuatan tekstil mencari kedudukan jangka panjang dan langsung dengan syarikat Fortune 500."

2

Buat tajuk "Sejarah Profesional" dan senaraikan setiap majikan anda yang terdahulu, kedudukan atau jawatan dan tarikh pekerjaan anda di bawah sub tajuk individu. Daripada menggunakan entri resume gaya bullet point untuk menunjukkan peranan dan tanggungjawab anda di bawah tajuk, ringkaskan peranan anda dalam perenggan naratif. Gunakan suara orang pertama untuk memperincikan peranan anda dengan syarikat, bidang tanggungjawab utama anda dan pencapaian besar yang anda capai sepanjang tempoh anda. Sekiranya anda mempunyai beberapa pencapaian utama, seperti pertumbuhan atau statistik perolehan, ringkaskan ini dalam titik peluru di bawah naratif anda dengan sub-tajuk berjudul, "Sumbangan Tambahan."

3

Buat tajuk "Gabungan Profesional" dan jelaskan gabungan profesional anda dengan cara yang sama seperti yang anda perincikan mengenai sejarah kerja anda. Sertakan dewan dan jawatankuasa yang anda sertai, peranan kepimpinan dalam persatuan industri dan keahlian dalam kumpulan profesional dan komuniti.

4

Buat tajuk "Anugerah" untuk menyoroti pengiktirafan yang anda terima untuk pencapaian profesional atau penglibatan masyarakat. Tuliskan nama anugerah, tarikh anda menerimanya, dan sertakan ringkasan naratif mengapa anda terpilih untuk penghormatan tersebut.

5

Senaraikan aktiviti sukarelawan komuniti anda di bawah tajuk "Khidmat Komuniti". Sertakan peranan di mana anda mempunyai penyertaan langsung serta contoh di mana anda mempunyai sokongan kewangan dan dalam bentuk kebaikan.

6

Senaraikan kelayakan pendidikan dan profesional anda di bawah tajuk "Pendidikan". Sertakan nama institusi dan tarikh yang dihadiri. Dalam bahagian ini sertakan butir-butir untuk menunjukkan pendidikan berterusan, seminar, bengkel pengayaan profesional dan persidangan utama yang berkaitan dengan industri anda.