Bagaimana Memperkembangkan Buku Anda Sebagai Jurubank

Wells Fargo Bank menerangkan tugas para bankir peribadinya sebagai memberi nasihat dan khidmat pakar kepada pelanggan bank dan menawarkan penyelesaian kewangan untuk menolong pelanggan dengan perbelanjaan yang besar, seperti menabung untuk kuliah, membeli rumah dan merancang untuk bersara. Sebagai jurubank swasta atau perniagaan, sebahagian daripada tugas anda adalah mencari jalan untuk melakukan lebih banyak perniagaan dengan pelanggan yang ada dan membawa pelanggan baru untuk bank. Salah satu cara untuk membina buku perniagaan anda adalah dengan mengembangkan reputasi sebagai banker yang boleh diandalkan oleh pelanggan anda untuk menyelesaikan masalah kewangan mereka.

1

Memberi perkhidmatan pelanggan yang cemerlang. Ini termasuk mengenali pelanggan anda dengan mengemukakan soalan utama sehingga anda dapat menawarkan produk dan perkhidmatan bank anda. Jemput mereka mampir untuk meninjau akaun dan keperluan perkhidmatan mereka. Sentiasa tawarkan secawan kopi untuk meningkatkan rasa kepercayaan diri.

2

Minta rujukan setiap kali anda melakukan perkhidmatan yang dihargai oleh pelanggan. Tanyakan apakah dia tahu orang lain mengalami masalah yang sama dan nyatakan bahawa anda dengan senang hati akan memberikan bantuan yang diperlukan. Minta pengenalan e-mel atau cadangkan agar pelanggan memperkenalkan anda secara langsung.

3

Jaringan dengan kumpulan perniagaan tempatan, seperti dewan perdagangan, kelab khidmat masyarakat, pasukan sukan belia dan persatuan industri. Lihat di laman rangkaian sosial, di bahagian kalendar akhbar tempatan dan lakukan carian Internet untuk kumpulan rangkaian perniagaan di kawasan anda.

4

Memupuk akauntan tempatan, peguam dan syarikat harta tanah. Orang-orang ini berurusan dengan kewangan pelanggan mereka dan sering menemui masalah yang mungkin dapat anda selesaikan. Sekiranya anda dapat mempermudah pekerjaan mereka dengan menolong pelanggan mereka, mereka akan memberi anda rujukan yang baik. Hanya ingat untuk membalas budi.

5

Mengadakan bengkel maklumat untuk pelanggan bank dan bakal pelanggan sekiranya bank anda mengizinkan. Kemukakan topik mengenai perkara yang harus disimpan dalam peti deposit keselamatan, cara memasukkan akaun bank ke dalam kepercayaan keluarga, cara menggunakan perkhidmatan dalam talian bank anda dan mempamerkan banyak perkhidmatan yang ditawarkan oleh bank anda.