Bagaimana Pemfaktoran Gaji Berfungsi?

Semasa anda menguruskan perniagaan kecil anda, anda mungkin mengalami saat-saat ketika gaji semakin hampir dan anda tidak mempunyai dana untuk membayar pekerja anda. Sekiranya ini berlaku, anda boleh menggunakan pemfaktoran gaji. Sistem ini membolehkan anda menukar invois anda dengan pinjaman dari bank atau ejen pinjaman lain. Mereka membayar pekerja anda dan kemudian mengumpulkan wang yang perlu dibayar pada invois anda apabila mereka tiba.

Prosedur Am

Apabila anda menghampiri syarikat pinjaman untuk mendapatkan bantuan, mereka menjalankan perniagaan anda melalui pemeriksaan kredit yang diperlukan sebelum mereka bersetuju untuk memberikan kredit kepada anda. Apabila anda bersetuju dengan semua terma dan syarat, kontrak anda dengan pemberi pinjaman akan bermula. Pemberi pinjaman kadangkala hanya menawarkan peratusan invois anda, dan bukannya membayar nilai keseluruhannya. Sekiranya kontrak anda merangkumi pilihan tanpa jalan masuk, ini bermaksud bahawa pemberi pinjaman menanggung semua risiko yang terlibat dalam mengumpulkan wang yang perlu dibayar pada invois anda. Sekiranya pelanggan anda tidak membayar, pemberi pinjaman akan kehilangan wang. Sebaliknya, jika ada pilihan jalan keluar, anda menanggung risiko dan perlu membuat perbezaan jika pelanggan anda gagal membayar bil mereka.

Prosedur Pembayaran

Anda perlu memberikan maklumat lengkap mengenai invois dan penghutang yang ingin anda komited kepada syarikat pinjaman. Sekiranya anda mahu syarikat pemfaktoran mengambil alih operasi penggajian, anda juga perlu memberikan senarai pekerja anda, berserta maklumat seperti nombor keselamatan sosial mereka dan perincian lain mengenai gaji yang akan mereka terima. Syarikat pinjaman bertindak sebagai rakan kongsi yang tidak kelihatan dan mengurus semua pembayaran anda tanpa usaha dari anda. Pembayaran anda biasanya dapat diteruskan seperti biasa, sama ada secara mingguan, dua bulanan atau bulanan.

Pilihan pembayaran

Anda boleh terus membayar pekerja anda sendiri. Dalam kes ini, syarikat pinjaman hanya menyediakan dana yang diperlukan untuk anda. Anda menulis cek dan berurusan dengan memfailkan dan membayar cukai. Sebaliknya, anda boleh meminta syarikat pemberi pinjaman mengeluarkan pembayaran terus kepada pekerja anda. Sebilangan orang tidak akan mengeluarkan cek fizikal, tetapi sebaliknya memasukkan wang pada kad gaji, yang berfungsi sama seperti kad debit.

Kelebihan

Factoring menawarkan akses mudah ke wang tunai dan anda tidak perlu menolak perniagaan kerana kekurangan kewangan. Anda juga mempunyai pilihan untuk meminjam apa yang anda perlukan mengikut situasi tertentu yang anda hadapi pada waktu itu, dan anda tidak perlu menunggu pelanggan membayar akaun mereka untuk mendapatkan wang yang anda perlukan. Contohnya, anda mungkin memerlukan sejumlah kecil wang untuk membayar pajakan pejabat anda. Sekiranya anda mempertimbangkan faktur, anda mungkin mendapat akses kepada pembiayaan tambahan dalam beberapa hari, berbanding dengan peningkatan jumlah masa dan kertas kerja yang biasanya diperlukan oleh pinjaman komersial. Anda juga dapat menghilangkan masalah memungut penghutang anda kerana syarikat peminjam dapat menguruskannya untuk anda. Ini juga memberi kesan kepada pekerja yang lebih sedikit, kerana anda mungkin tidak perlu mengurus hutang piutang anda.

Kekurangan

Walaupun pemfaktoran memang memberikan jalan keluar yang mudah untuk mengatasi masalah kewangan, ia memerlukan harganya. Syarikat pemberi pinjaman hanya membayar peratusan jumlah yang anda kumpulkan pada invois anda terlebih dahulu. Sekiranya pelanggan menyedari bahawa syarikat pinjaman mengumpulkan invois mereka, mereka mungkin bimbang perniagaan anda menghadapi masalah, yang mungkin bukan cara yang baik untuk memproyeksikan syarikat anda. Juga, jika syarikat menghadapi masalah mengumpulkan dari pelanggan, syarikat pemfaktoran mungkin akan menghalang anda daripada berurusan dengan pelanggan itu di masa depan. Anda juga perlu mengambil kira bayaran yang dikenakan oleh syarikat pinjaman untuk perkhidmatannya.