Cara Mengendalikan Peraduan Twitter

Dengan 15 peratus orang dewasa dalam talian menggunakan Twitter dan 8 peratus melakukannya setiap hari pada tarikh penerbitan, menurut Pew Internet, mengadakan peraduan di Twitter boleh menjadi cara yang baik untuk meningkatkan kesedaran mengenai jenama syarikat anda. Walaupun banyak orang nampaknya mengadakan pertandingan Twitter tanpa banyak pemikiran atau memilih untuk memberikan e-buku percuma atau barang-barang lain yang murah, sebagai pemilik perniagaan, anda harus berhati-hati agar anda mengadakan pertandingan Twitter anda secara profesional dan sah. Dengan hanya mengumumkan bahawa anda akan bertanding dapat membuat anda dan syarikat anda bertanggungjawab terhadap undang-undang negara.

Perancangan dan Penyediaan

1

Tentukan hadiah atau hadiah apa yang akan ditawarkan dalam peraduan anda. Mengekalkan nilai hadiah di bawah $ 500 dapat membantu pemenang mengelakkan implikasi cukai.

2

Namakan pertandingan dan tentukan peraturannya. Sertakan tarikh mula dan akhir peraduan, siapa yang layak masuk dan bagaimana pemenang akan ditentukan.

3

Berunding dengan peguam sebelum mengumumkan peraduan anda. Beberapa negeri mungkin menghendaki anda mendaftar peraduan anda. Undang-undang negeri atau tempatan juga dapat menentukan sama ada anda boleh memanggil peraduan anda sebagai pertandingan, undian atau undian.

4

Kaji peraturan Twitter untuk memastikan peraduan anda tidak melanggarnya. Menyiarkan tweet pendua, misalnya, adalah melanggar peraturan Twitter.

5

Pilih hashtag untuk pengguna hantar di Twitter untuk memasuki pertandingan. Hashtag adalah kata atau frasa pendek tanpa ruang yang didahului oleh simbol "#", seperti "#MyTwitterContest." Anda juga boleh meminta peserta memasukkan nama pengguna anda di akhir tweet mereka. (Cukup membalas anda akan membuat tweet mereka tidak kelihatan kecuali kepada orang yang sudah mengikuti anda.)

Menjalankan Peraduan

1

Hantarkan peraturan peraduan anda di laman web atau blog anda. Umumkan peraduan anda di Twitter dengan memberikan pautan ke laman Web, dan bukannya cuba menyiarkan semua peraturan di Twitter itu sendiri.

2

Kirimkan pesanan ringkas dan menarik di Twitter untuk mempromosikan pertandingan anda, bersama dengan pautan ke laman Web yang mengandungi peraturan. Menyiarkan pautan di Twitter dari penyemak imbas Web secara automatik akan memendekkan pautan. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan perkhidmatan pemendekan pautan seperti bitly.com atau tinyurl.com untuk memendekkan pautan itu sendiri. Menyimpan mesej yang lebih pendek daripada 120 aksara akan memudahkan pengikut untuk mengingat semula pertandingan kepada rakan mereka.

3

Hantar peringatan mengenai peraduan secara berkala, menggunakan frasa yang berbeza. Ingat bahawa Twitter tidak mahu menghantar mesej pendua.

4

Pantau akaun Twitter anda untuk orang yang bertanya mengenai peraduan tersebut sehingga anda dapat menjawabnya dengan segera.

Menutup Peraduan

1

Beri amaran kepada pengikut sebelum peraduan berakhir - contohnya: "Hanya tinggal satu jam lagi untuk menang!" dengan pautan ke peraduan anda.

2

Mengumumkan penutupan peraduan dengan segera. Orang yang kecewa yang masuk beberapa minit terlambat tanpa diberi amaran tidak akan membantu muhibah terhadap perniagaan anda.

3

Umumkan pemenang di laman Web peraduan anda. Hantarkan pautan ke pemenang di Twitter dan hantarkan mesej kepada pemenang di Twitter, yang boleh dilakukan dengan menggunakan simbol "@" sebelum nama pengguna mereka.

4

Hantarkan hadiah kepada pemenang dengan segera. Ikuti dengan pemenang untuk memastikan bahawa mereka menerima hadiah tepat pada masanya. Meminta mereka menghantar gambar mereka dengan hadiah boleh membantu anda mempromosikan peraduan Twitter seterusnya.