Perbankan Dalam Talian Vs. Perbankan Tradisional

Iklan televisyen yang terkenal untuk bank dalam talian menyebabkan beberapa pemilik perniagaan mempersoalkan perlunya melakukan perbankan secara peribadi. Akaun bank dalam talian dan akaun bank tradisional mempunyai faedah untuk pelanggan perniagaan. Memilih bank yang tepat, atau gabungan antara bank yang betul, memerlukan pemahaman mengenai pertukaran antara kemudahan, nilai dan keselamatan.

Jenis: Akaun Bank Perniagaan Tradisional

Pemilik perniagaan yang bijak memahami pentingnya menjalin hubungan dengan pengurus dan pegawai pinjaman di bank tempatan. Memenuhi syarat untuk mendapatkan pinjaman perniagaan kecil sering memerlukan kemampuan untuk mengembalikan hubungan peribadi dan akses mudah ke rekod aliran tunai. Walau bagaimanapun, perbankan cawangan tradisional selalunya lebih mahal daripada perbankan dalam talian. Sebilangan besar bank mengenakan bayaran penyelenggaraan bulanan, dan beberapa bank bahkan mengenakan yuran interaksi juruwang untuk setiap transaksi yang diproses.

Jenis: Akaun Bank Perniagaan Dalam Talian

Oleh kerana kebanyakan pemilik perniagaan bergantung pada laman web bank dan perisian perakaunan untuk mengawasi aliran tunai mereka, akses kepada juruwang langsung menjadi tidak menjadi faktor ketika memilih bank. Walaupun bank hanya dalam talian menjadikan diri mereka terkenal kerana menyediakan akaun simpanan perniagaan dengan kepentingan tinggi, segelintir laman web bank telah melancarkan akaun pemeriksaan perniagaan. Daripada bekerja dengan kakitangan cawangan, pemilik perniagaan boleh menggunakan rangkaian ATM dan aplikasi peranti mudah alih yang berpartisipasi untuk membuat pengeluaran dan deposit. Bank dalam talian mempunyai overhead yang sedikit, memungkinkan perkhidmatan percuma atau kos rendah.

Pertimbangan

Walaupun tinjauan harga industri menunjukkan bahawa bank hanya dalam talian menawarkan kadar faedah yang lebih baik daripada bank tradisional, banyak calon pemegang akaun perniagaan mungkin lebih suka membuat keputusan berdasarkan perkhidmatan dan kemudahan. Walaupun bank dalam talian telah menyelaraskan penyelesaian deposit langsung dan akaun saudagar mereka, mendeposit cek kertas hampir selalu memerlukan akses kepada juruwang atau ATM. Di kebanyakan negeri, pengesahan yang diperlukan untuk membuka akaun pemeriksaan perniagaan mesti dilakukan sendiri, di cawangan tradisional.

Kesalahpahaman

Sebilangan pemilik perniagaan bimbang bahawa perbankan dalam talian, sama ada di bank hanya dalam talian atau berasaskan cawangan, akan mendedahkan syarikat mereka kepada risiko penipuan. Walau bagaimanapun, pemilik perniagaan sering menghadapi risiko yang lebih besar daripada virus mengesan kata laluan daripada kelemahan laman web bank. Bank yang sah banyak melabur dalam langkah pencegahan penipuan, dengan beberapa bank melindungi baki pelanggan mereka daripada kata laluan atau kad ATM yang dicuri.

Pencegahan / Penyelesaian

Sedikit pemilik perniagaan merasa selesa meninggalkan semua akaun mereka dengan satu institusi. Kerana pelanggaran keselamatan, kesalahan teknikal atau masalah penyimpanan rekod dapat mencegah pemegang akaun mengakses dana, banyak syarikat menyebarkan simpanan dan memeriksa akaun di beberapa bank. Ciri-ciri dari satu bank dan hubungan dari yang lain dapat saling melengkapi untuk strategi perkhidmatan kewangan yang berkesan.