Cara: EBay Arbitrage

Arbitrage adalah proses mengeksploitasi perbezaan harga di pasar yang berlainan, atau di antara bahagian pasar yang berlainan. Perbezaan ini mungkin disebabkan oleh halangan logistik atau maklumat. Dalam konteks eBay, arbitrage bermaksud membeli item yang dijual dengan harga lebih murah daripada harga "pergi", biasanya kerana masalah dengan penyenaraian itu bermaksud tidak banyak calon pembeli melihatnya. Anda kemudian boleh menjual item tersebut dengan senarai yang lebih berkesan dan mudah-mudahan mendapat keuntungan.

1

Mengkhususkan diri dalam jenis item tertentu, lebih baik item yang sudah anda kenal. Mengetahui pasaran dan harga biasa akan menjadikannya lebih mudah untuk melihat peluang arbitraj.

2

Cari item dengan kesalahan ejaan kata kunci. Contohnya, jika seseorang menyenaraikan Acme Roadrunner Catcher, tetapi secara keliru menyenaraikannya sebagai "Amce Roadrunner Catcher", lebih sedikit orang yang akan melihat penyenaraian itu kerana tidak akan muncul ketika mereka mencari item yang dimaksud. Anda mungkin boleh mendapatkannya dengan harga murah.

3

Cari item tanpa sedikit atau sedikit gambar dan maklumat penyenaraian terhad. Ini mungkin mendapat harga yang lebih rendah daripada biasa jika pembeli mempunyai banyak pilihan yang serupa atau serupa dengan gambar dan maklumat yang lebih baik yang nampaknya menawarkan pilihan yang lebih selamat. Tanyakan kepada penjual jika anda mempunyai pertanyaan mengenai item tersebut, misalnya, untuk memeriksa keadaannya.

4

Cari barang dari penjual di kawasan anda yang disenaraikan sebagai pengambilan sahaja. Ini secara semula jadi akan mempunyai lebih sedikit penawar yang mungkin. Mereka juga boleh disenaraikan dengan harga permulaan yang rendah kerana penjual ingin menyingkirkannya, misalnya, seseorang yang menghilangkan kekacauan sebelum pindah rumah.

5

Berfikir secara lateral. Cari item yang disenaraikan dalam satu kategori, tetapi mungkin menarik bagi orang yang melayari kategori lain.

6

Sebaik sahaja anda mempunyai item tersebut, senaraikannya untuk dijual di eBay dan luangkan masa untuk membuat penyenaraian itu seefektif mungkin. Gunakan gambar berkualiti dan keterangan terperinci, gunakan kata kunci yang sesuai (dieja dengan betul) dan pilih kategori di mana jenis barang itu laris.