Cara Memeriksa sama ada PC Anda Terus Terhubung ke Jaring

Memeriksa status sambungan Internet perniagaan anda adalah mustahak untuk tujuan menyelesaikan masalah. Pemutusan sementara dan penyambungan semula mungkin mempengaruhi laman web perniagaan anda atau cara pasukan sokongan pelanggan anda berinteraksi dengan pelanggan dalam talian. Walaupun Windows dapat memberitahu anda jika anda tersambung ke Internet melalui ikon yang terdapat di baki pemberitahuan, ikon tersebut tidak akan dikemas kini dengan segera sekiranya anda kehilangan sambungan Internet buat sementara waktu. Ping laman web adalah cara yang lebih baik untuk memeriksa sama ada sistem anda sentiasa dalam talian, kerana data dihantar ke laman web setiap saat dan anda akan mendapat balasan untuk memberitahu anda apakah data berjaya dihantar atau tidak.

1

Klik menu Mula dan ketik "cmd" di kotak carian. Tekan kekunci "Enter" untuk melancarkan Command Prompt.

2

Ketik "ping www.google.com -t" dan tekan kekunci "Enter". Oleh kerana laman web Google boleh dipercayai dalam talian 24 jam sehari, laman web Google adalah cara yang baik untuk memeriksa sama ada komputer anda selalu tersambung ke Internet.

3

Pantau hasilnya pada tetingkap Prompt Perintah. Selagi anda selalu melihat pesan "Balas dari" dan tidak mendapat mesej "Permintaan habis masa", komputer pejabat anda disambungkan ke Internet.