Panduan Mengendalikan Gimnasium

Mengendalikan gim boleh menjadi kaedah yang menguntungkan untuk mengubah minat anda untuk kecergasan menjadi perniagaan tempatan yang sesuai. Gim dan pusat kecergasan menggunakan model perniagaan yang unik yang menggabungkan pelbagai jenis perkhidmatan dengan penjualan produk. Industri pusat kecergasan boleh berdaya saing di kawasan yang berpenduduk tinggi, dan pemilik gim mesti terus berusaha untuk mencipta dan mengekalkan kelebihan daya saing berbanding jiran mereka.

Peralatan dan Perkhidmatan

Sediakan pelbagai jenis peralatan kecergasan untuk menarik minat pelanggan yang luas. Sertakan beban percuma, mesin latihan kekuatan dan peralatan kardio, sekurang-kurangnya, dan cuba mengimbangkan antara semua jenis peralatan. Pertimbangkan untuk menambahkan item seperti bola ubat, bola latihan dan tali daya tahan elastik untuk memberi lebih banyak pilihan senaman kepada pelanggan anda. Bercakap dengan pelanggan secara berkala mengenai apa yang sebenarnya mereka gunakan di gimnasium, dan apa yang mereka ingin tambahkan, untuk memperbaik campuran peralatan anda dari masa ke masa. Tawarkan perkhidmatan latihan peribadi di kemudahan anda untuk mereka yang memerlukan bimbingan dalam latihan mereka, tetapi jangan menekan orang untuk mendaftar untuk mendapatkan perkhidmatan latihan. Sebilangan besar pelindung gim ingin menjalankan program mereka sendiri.

Pemasaran

Jadikan pemasaran sebagai keutamaan tetap untuk terus menarik pelanggan baru. Tawaran promosi boleh berkesan untuk pusat kecergasan tempatan, terutama jika dipasangkan dengan puncak permintaan kitaran. Pertimbangkan untuk menawarkan dua minggu akses percuma kepada pengunjung pertama kali pada musim bunga, misalnya, untuk memanfaatkan minat orang yang baru untuk kembali bangkit. Letakkan iklan di majalah kecergasan dan sukan tempatan untuk meningkatkan pengiktirafan jenama di komuniti, dan tampilkan papan tanda besar dan berani di tempat anda.

Suasana

Pastikan kemudahan anda sentiasa bersih, dan pastikan pelanggan sentiasa mendapat akses kepada barangan kebersihan seperti pembersih tangan, tuala kertas dan sabun di tandas. Mainkan muzik dengan ringan di latar belakang untuk mewujudkan suasana yang lebih sosial dan santai. Letakkan kipas bergetar secara strategik di seluruh kemudahan untuk melengkapkan sistem kawalan persekitaran anda.

Keselamatan

Periksa semua peralatan anda secara berkala demi keselamatan. Gunakan manual produk latihan kekuatan dan peralatan kardio anda untuk melakukan pemeriksaan lengkap yang disyorkan oleh pengeluar di kawasan penting semua mesin. Matikan mesin dengan segera sekiranya pelanggan melaporkan masalah untuk mengelakkan pelanggan lain menyakiti diri sendiri. Jauhkan lantai sekering mungkin selama waktu perniagaan dan tunjukkan tanda yang jelas jika anda benar-benar harus membersihkan lantai ketika pelanggan berada di bangunan. Simpan defibrilator elektronik automatik di lokasi untuk merawat serangan jantung semasa menunggu ambulans dan pastikan semua pekerja anda dilatih mengenai operasi defibrilator dan pertolongan cemas.

Insurans

Pastikan polisi insurans liabiliti anda sentiasa berubah dengan membayar premium lebih awal. Tidak kira berapa banyak perhatian yang anda berikan kepada masalah keselamatan, orang masih boleh mencederakan diri di gimnasium anda. Perlindungan liabiliti yang kukuh dapat menjadikan perniagaan anda terus kukuh sekiranya pelanggan cedera dan membawa anda ke mahkamah.