Cara Belanjawan Wang di Excel

Microsoft Excel tidak dapat menjanjikan bahawa ia akan menjimatkan wang anda, tetapi ia menawarkan alat untuk membantu anda mengesan ke mana wang anda pergi dan mungkin anggaran untuk menjimatkan lebih banyak lagi di masa hadapan. Bersama dengan grid di mana anda dapat memasukkan perbelanjaan anda, Excel menawarkan pelbagai grafik dan grafik untuk mengubah data tersebut menjadi grafik yang dapat dilihat dengan serta-merta. Setelah anda membuat anggaran dan mengubahnya menjadi carta di Excel, anda boleh mengemas kini pada bila-bila masa tanpa perlu memulakannya semula. Ini bermaksud bahawa jika anda perlu menganggarkan lebih banyak wang atau menyesuaikan penurunan aliran tunai, anda tidak perlu "menganggarkan" masa tambahan untuk melakukannya.

1

Buka Microsoft Excel. Klik ke sel pertama, lajur A. Taipkan "Belanjawan Saya", "Pelan Anggaran" atau tajuk pilihan anda. Membuat tajuk adalah pilihan.

2

Klik ke sel A3 jika anda menambah tajuk atau sel A1 jika anda melangkau tajuk. Taip "Pendapatan Bulanan." Tekan kekunci "Tab" untuk beralih ke sel B3 dan taipkan pendapatan bulanan anda dari pekerjaan atau pekerjaan. Sekiranya pendapatan anda berbeza-beza, seperti melalui pekerjaan bebas atau komisen, ketik anggaran terbaik anda.

3

Tekan kekunci "Enter" untuk masuk ke sel A4. Ketik "Sisa," "Pembayaran" atau istilah lain yang menunjukkan sumber lain di mana anda menerima pendapatan bulanan, seperti dari pelaburan atau harta tanah. Tekan kekunci "Tab" dan taipkan nombor itu ke dalam sel B4.

4

Tekan kekunci "Enter" dan taipkan "Lain" atau sumber pendapatan lain, seperti elaun atau pendapatan loteri. Tab ke sel C4 dan taipkan nombor itu.

5

Sorot enam sel dengan kursor. Klik tab "Masukkan" dan pilih "Pai" di bahagian Carta Pita. Klik "Pai 2D" dan seret carta pai yang dihasilkan ke atas dan di sebelah bahagian anggaran.

6

Klik butang "Tata Letak 1" pada bahagian Tata Letak Carta pada tab Alat Carta hijau --- tab ini hanya terbuka apabila anda telah mengklik pada carta itu sendiri dan carta diaktifkan. Butang itu kelihatan seperti carta pai biru pudar dan menambahkan peratusan pendapatan ke carta. Sekarang anda dapat melihat dari mana wang anda berasal.

7

Klik baris di bawah carta pai dan taipkan "Belanjawan Belanjawan" ke dalam sel di lajur A.

8

Klik sel di bawah tajuk lajur, seperti A19. Taip "Sewa / Gadai janji." Tekan "Tab" dan taip anggaran anggaran bulanan anda untuk kategori ini.

9

Tekan kekunci "Enter" dan ketik "Barangan runcit." Tekan "Tab", taipkan jumlah yang biasanya anda belanjakan setiap bulan dan tekan kekunci "Enter".

10

Tambahkan entri sel untuk gas, tol, pakaian, anak-anak, menjaga anak / jagaan harian, kesihatan / perubatan dan perbelanjaan tetap lain yang anda ada setiap bulan. Anda juga mungkin mahu menambahkan kategori Lain sebagai tangkapan.

11

Ketik anggaran perbelanjaan untuk setiap bulan atau jumlah yang ingin anda belanjakan, seperti tujuan untuk mengurangkan bilangan di lajur Pakaian dan Mainan dan memastikan lajur Penjagaan dan Kesihatan anda tetap stabil.

12

Ulangi proses carta pai untuk menangkap semua sel di lajur Belanjawan Belanjawan. Ulangi proses butang Tata Letak 1 sehingga anda dapat melihat berapa banyak wang anda dibelanjakan di mana, dibandingkan dengan wang yang masuk. Kini anda dapat menyesuaikan anggaran anda seperti yang dikehendaki.

13

Klik menu "Fail" dan pilih "Simpan Sebagai." Taipkan nama untuk fail anggaran dan klik "Simpan." Bila-bila masa, buka semula anggaran, klik ke salah satu sel dan ubah nombor. Tekan "Enter" dan tonton carta pai secara automatik dikemas kini dan sesuaikan dengan nombor anggaran baru.