10 Keperluan untuk Iklan TV yang Berkesan

Dengan banyak rumah tangga berkumpul di depan televisyen untuk menonton rancangan, filem dan berita kegemaran mereka, syarikat dan organisasi menggunakan iklan TV untuk mempromosikan produk, perkhidmatan dan tujuan mereka. Orang Amerika rata-rata menghabiskan sekurang-kurangnya 20 peratus hari untuk menonton TV, menurut Syarikat Nielsen. Sama ada anda membuat penggambaran iklan untuk tontonan tempatan, wilayah atau nasional, terdapat 10 perkara penting untuk membuat iklan TV yang berkesan.

Demografi

Sebelum syarikat dapat membuat keputusan untuk membuat iklan TV yang berkesan, syarikat mesti mempertimbangkan sasaran pasarannya dan memastikan bahawa TV adalah media yang berkesan untuk menarik perhatian. Maklumat demografi dan psikografi dapat membantu perniagaan membuat keputusan ini. Setelah syarikat mempunyai gambaran yang jelas tentang siapa yang ingin dihubungi, ia dapat meninjau statistik dan maklumat Nielsen yang menggariskan apa yang ditonton dan ditanggapi orang, walaupun ketika menonton di komputer dan peranti mudah alih mereka.

Matlamat

Iklan yang berkesan harus dimulakan dengan tujuan yang dapat diukur. Contoh matlamat boleh merangkumi, mendapatkan 10 peratus penonton untuk pergi ke laman web syarikat, memperoleh 200 jualan selepas iklan untuk produk sukan baru atau meningkatkan jumlah peminat atau pengikut syarikat di rangkaian sosialnya sebagai hasil daripada iklan yang meminta mereka untuk menjadi "rakan" dalam talian. Mengenal pasti matlamat dapat membantu anda menghasilkan idea untuk iklan anda, merancang anggaran anda, menentukan saluran mana yang akan dimainkan dan jam berapa ia harus ditayangkan.

Belanjawan

Anggaran anda menunjukkan di mana iklan televisyen anda dimainkan dan berapa kerap, serta sumber mana yang anda mampu. Di luar perbelanjaan untuk penempatan, anda mungkin perlu membeli bekalan dan peralatan, membayar untuk menyewa lokasi penggambaran, mengupah seseorang untuk menyunting video, menyewa pelakon dan membayar set penggambaran.

Peralatan Audio

Sekiranya anda merancang untuk menggunakan muzik, suara atau kesan bunyi dalam iklan anda, peralatan audio yang betul sangat penting. Sekiranya kualiti suara iklan anda buruk, iklan anda akan kelihatan tidak profesional dan pendengar boleh menyuarakan mesej atau kehilangan poin utama kerana mereka mendengar apa yang dikatakan iklan tersebut.

Peralatan Video

Sama seperti anda memerlukan peralatan audio yang betul, peralatan video yang anda gunakan akan membuat perbezaan dalam kualiti iklan anda. Pilih perakam video yang membolehkan anda merakam video yang jelas dan jelas untuk iklan televisyen anda. Akses ke peralatan dan perisian penyuntingan video diperlukan untuk membuat produk siap yang boleh anda sampaikan untuk dilihat.

Pencahayaan

Pencahayaan yang betul adalah mustahak untuk membuat iklan televisyen yang berkesan, sama ada anda mengambil gambar di luar rumah atau di dalam rumah. Pertimbangkan perbezaan antara pencahayaan produk dan pelakon pencahayaan dalam adegan iklan.

Skrip

Iklan yang dirancang dengan baik mengikuti skrip untuk memastikan bahawa semua butiran penting disebutkan dalam usaha untuk menarik pelanggan dan meyakinkan mereka untuk mempelajari lebih lanjut mengenai produk atau perkhidmatan. Skrip harus merangkumi apa yang diperkatakan oleh pemeran dari awal hingga akhir dan memberi petunjuk untuk tempat orang harus berdiri, penempatan produk dan susunan pencahayaan dan kamera.

Pelakon

Sama ada anda mempromosikan produk makanan atau perkhidmatan profesional, anda mungkin perlu mencari pemeran. Bergantung pada anggaran anda, anda mungkin dapat memperoleh bakat atau selebriti tempatan.

Penempatan produk

Apabila bakal pelanggan menonton iklan, mereka memerlukan gambaran visual mengenai produk atau perkhidmatan. Ini bermaksud penting untuk menunjukkan logo syarikat anda, pembungkusan produk dan juga produk yang digunakan.

Ajakan Bertindak

Sama seperti bentuk iklan lain, iklan televisyen harus mengarahkan penonton untuk melakukan sesuatu hasil daripada menonton iklan tersebut. Ajakan bertindak memberi arahan kepada penonton yang dapat memberitahu mereka untuk pergi ke peniaga kereta tempatan mereka untuk memandu uji, mengunjungi laman web syarikat atau masuk ke kedai dan membuat pembelian.