Pembentangan untuk Mencadangkan Produk Baru

Terdapat banyak cara untuk melancarkan produk baru. Anda boleh menyajikan kajian pasar yang lengkap dengan carta pai dan statistik dan menyampaikannya seperti peguam dalam perbicaraan di mahkamah. Anda boleh menunjukkan video orang yang mengambil sampel produk anda dalam percubaan lapangan. Atau anda boleh memberikan sampel dan membiarkan produk bercakap sendiri. Apa sahaja kaedah pembentangan yang anda pilih, penting untuk mempromosikan produk anda dengan penuh semangat dan pastikan anda dapat bertahan di sebalik tuntutan anda sehingga anda membina kredibiliti untuk usaha seterusnya.

Lift Lorong

Ucapan lif adalah penerangan yang cepat dan jelas yang boleh anda gunakan jika seseorang bertanya tentang produk anda di pesta atau di lif. Ia mesti cukup pendek untuk dihantar semasa menaiki lif biasa - sekitar 30 saat. Jelaskan dan ringkas dan sertakan maklumat penting yang anda mahu orang itu mengambil alih persembahan anda.

Testimoni

Lakukan percubaan pasaran dan jemput orang untuk mencuba produk anda. Minta izin untuk merakam video mereka dan rakam komen mereka. Minta mereka menandatangani borang pelepasan yang memberi anda kebenaran untuk merekam video, kemudian gunakan komen dan rakaman video mereka dalam persembahan anda sebagai bukti potensi pasaran produk anda. Gunakan pernyataan testimoni mereka sebagai petikan dalam persembahan lain.

Pembentangan bertulis

Pembentangan bertulis membolehkan anda memasukkan penemuan terperinci menggunakan teks dan grafik. Sebarkan persembahan bertulis bersama dengan persembahan langsung atau berikan secara berasingan untuk membolehkan penonton menyemak maklumat mengikut keselesaan mereka.

Analisis Ilmiah

Kemukakan hasil kajian pasaran anda kepada kumpulan menggunakan grafik dan jadual pada flip chart, PowerPoint dan poster yang dipaparkan pada easel. Untuk satu atau dua orang, buat portfolio untuk menyampaikan penemuan anda. Pembentangan akan mempunyai rasa profesional, dan fakta dan angka akan memberi kepercayaan kepada tuntutan anda. Ketahui khalayak anda dan sorot bidang yang berkaitan. Contohnya, jika anda ingin menghantar produk kepada pengedar, tunjukkan kepadanya analisis geografi produk dan pengedar yang bersaing untuk menunjukkan bahawa terdapat potensi keuntungan.

Prototaip

Peribahasa terkenal mengatakan "Bukti puding adalah dalam makan" - jadi berikan sampel dan biarkan produk itu bercakap sendiri. Biarkan penonton anda merasakan makanan atau bereksperimen dengan objek. Sekiranya anda sedang bermain mainan, jemput penonton anda untuk membawa anak muda ke persembahan dan biarkan mereka bermain dengannya. Pastikan anda mempunyai semua alat yang diperlukan - sumber kuasa, serbet dan minuman - apa sahaja yang diperlukan untuk mewujudkan pengalaman positif.

Perisian Rakaman Video

Sekiranya anda memasang program perisian atau aplikasi komputer, alat tangkapan layar adalah cara yang berkesan untuk menunjukkan produk anda. Alat ini membolehkan anda menunjukkan proses langkah demi langkah dan merakam audio untuk menemani video, atau hanya menggunakan video dalam perjumpaan penjualan dan memberikan naratif langsung anda sendiri, berhenti sejenak untuk menjawab soalan.