Cara Beriklan dengan Canvassing

Pada era ini di mana media sosial dan iklan TV yang mencolok mendapat banyak tajuk utama, kanvas kuno juga dapat menjadi alat pemasaran yang berkesan. Sama ada anda ingin membuat janji temu penjualan, membawa orang ke restoran baru anda atau memenangi kerusi di majlis bandar, ada faedahnya dengan mengambil pendekatan dari pintu ke pintu dan membuat promosi anda terus kepada pelanggan.

Tulis Skrip Anda

Membuat kanvas adalah kerja yang cukup sukar tanpa mengetuk pintu atau mendekati seseorang tanpa rancangan. Siapkan skrip anda, dan pastikan skrip ini ditujukan untuk mendapatkan semacam komitmen - penjualan, anggaran, janji temu, tanda tangan pada borang. Uji dalam kumpulan yang lebih kecil sebelum melepaskannya sebagai versi seluruh syarikat anda. Setelah terbukti keberkesanannya, pastikan semua orang menggunakannya dan tetap mematuhinya.

Latih Kanvas Anda

Kecuali anda seorang calon politik yang meminta undi, kemungkinan kecil anda mempunyai masa dan tenaga untuk pergi ke rumah setiap bakal pelanggan dan meminta perniagaan mereka. Pastikan kanvas anda sudah biasa dengan penjualan anda dan dapat menjawab soalan pelanggan yang dijangkakan, dan mengetahui harapan anda mengenai penampilan, pakaian dan tingkah laku. Ingat bahawa mereka adalah wakil anda, jadi jangan hanya mengambil pelajar rawak pertama yang anda lihat berkeliaran di pasar raya tempatan. Siapkan mereka untuk melakukan apa yang anda perlukan.

Sambung

Kunci untuk membuat penjualan dengan mesej kanvassing adalah berhubung dengan penonton. Tidak seperti iklan TV atau iklan surat khabar, sasarannya tidak dapat mematikan suara atau memutar halaman untuk mengelakkan daripada mendengar apa yang anda atau kanvas anda katakan. Juga tidak seperti pengiklanan media tradisional, anda boleh melibatkan mereka dalam perbualan dan mengetahui perkara yang mereka minati, dengan lembut menunjuk cara persembahan anda dapat menolong mereka. Isi rumah anda mungkin tidak memikirkan seberapa tajam pisau mereka, apakah pagar rumah mereka perlu diperbaiki atau adakah jalan masuk mereka memerlukan pelapis baru sehingga anda muncul di pintu mereka. Canvassing menawarkan peluang keemasan untuk memberitahu mereka mengapa mereka memerlukan anda.

Lokasi

Sekiranya anda membuka perniagaan tempatan dan ingin memperkenalkannya ke kawasan kejiranan, merakam boleh menjadi kaedah yang sangat berkesan untuk menjadikan perniagaan anda menonjol. Sekiranya anda membuka restoran, misalnya, pergi ke setiap kediaman di kawasan pemasaran sasaran anda dan membagikan menu dan kupon boleh menjadi cara yang baik untuk memikat diri anda ke dalam komuniti. Sekiranya orang melihat anda sebagai salah satu jiran mereka, mereka cenderung memberi peluang kepada syarikat anda. Anda juga boleh memilih tempat untuk membuat kanvas dengan melihat senarai pelanggan anda yang ada. Sekiranya anda mempunyai sebahagian besar pelanggan anda yang berasal dari beberapa kawasan atau poskod yang sama, itu adalah lokasi utama di mana pemeriksaan boleh menjadi berkesan.

Bahan Pemasaran

Canvassing bermaksud mengetuk banyak pintu yang tidak ada yang menjawab, atau meninggalkan tanpa janji penjualan yang dibuat atau janji temu. Ini bermaksud bahan pemasaran anda harus dapat melakukan perbincangan setelah suara anda tidak didengari. Sekiranya tidak ada yang menjawab ketukan anda, tinggalkan bahan anda di tempat yang sukar anda lewatkan, seperti di pintu atau peti mel. Pastikan maklumat tersebut mempunyai maklumat hubungan anda, keterangan mengenai perkhidmatan dan insentif untuk membuat hubungan, mungkin melalui kupon atau tawaran istimewa.