Cara Memulakan Butik Haiwan Peliharaan

Perbelanjaan untuk produk haiwan peliharaan mencapai $ 48 bilion pada tahun 2010 dan diramalkan akan melebihi $ 50 bilion pada tahun 2011, menurut American Pet Product Association. Haiwan peliharaan sangat bermakna bagi pemiliknya dan sebagai ganti cinta itu, haiwan peliharaan dihayati dengan produk dan perkhidmatan khusus. Memulakan butik, atau perniagaan kecil yang membekalkan produk unik, boleh menjadi perniagaan yang sangat menguntungkan. Sebelum memulakan perniagaan khusus, anda perlu menyelesaikan asas untuk memastikan perniagaan anda berjaya.

1

Teliti industri produk haiwan peliharaan. Anda perlu menentukan bidang pengkhususan untuk butik anda, seperti makanan haiwan kesayangan, sangkar burung, makanan anjing, perabot kucing, pakaian anjing dan persediaan penjagaan haiwan kesayangan. Seterusnya, analisa margin keuntungan di kawasan tersebut.

2

Tentukan sama ada barisan produk anda akan lebih sesuai untuk kedai dalam talian atau kedai.

3

Teliti persaingan untuk bidang khusus anda dan cari cara di mana anda dapat membezakan perniagaan anda atau membina apa yang dilakukan oleh pesaing anda.

4

Didiklah diri anda mengenai keperluan negeri anda untuk pelesenan, izin dan cukai untuk perniagaan runcit. Dengan menghubungi jabatan perlesenan negeri anda, Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri dan persatuan perniagaan kecil tempatan anda dapat mempersiapkan anda untuk proses tersebut. Fahami apa yang diperlukan oleh perniagaan anda untuk menjual produk dan bagaimana mematuhi syarat cukai.

5

Siasat pembekal produk. Cari dalam talian untuk pemborong bekalan haiwan peliharaan, perabot haiwan peliharaan atau pereka pakaian haiwan kesayangan. Teliti trend terkini untuk produk khusus yang akan anda jual di butik anda.

6

Perhatikan kos pembelian atau membuat inventori berbanding harga yang diperlukan untuk menguntungkan. Berdasarkan penemuan anda, tentukan rancangan yang akan mengekalkan perniagaan anda. Sebagai contoh, butik makanan anjing boleh mendapat keuntungan menjual biskut. Tentukan kos setiap item untuk menghasilkan atau membeli makanan daripada peniaga. Tingkatkan asas kos awal dengan peratusan tertentu untuk membina margin keuntungan untuk perniagaan anda.

7

Rumuskan rancangan perniagaan dan pemasaran anda untuk membimbing anda ke arah perniagaan yang maju. Rancangan anda harus memperincikan bagaimana anda akan mengendalikan dan menguruskan butik anda. Jelaskan berapa kos untuk memulakan dan mengendalikan perniagaan anda.

8

Tentukan pasaran sasaran anda dan tentukan cara terbaik untuk menjangkau bakal pelanggan. Sekiranya anda berminat dengan butik pakaian haiwan kesayangan dalam talian, selidiki siapa yang akan membeli pakaian haiwan kesayangan, mengapa mereka akan membeli pakaian haiwan kesayangan, yang membeli-belah dalam talian untuk haiwan kesayangan, bagaimana kumpulan itu membuat keputusan membeli-belah mereka, bagaimana anda dapat mempromosikan kedai dalam talian anda ke pasar sasaran tersebut , dan bagaimana anda dapat membezakan diri anda dari butik haiwan kesayangan dalam talian yang bersaing.