Bolehkah Facebook Digunakan oleh Perniagaan untuk Berkomunikasi secara dalaman?

Walaupun Facebook dimulakan sebagai laman web rangkaian sosial khusus untuk pelajar kolej, penggunaannya lebih jauh daripada menganjurkan pesta dan membincangkan kelas. Perniagaan, misalnya, boleh menggunakan kumpulan Facebook dan pesanan untuk membolehkan pekerjanya berkomunikasi dalam antara muka yang biasa. Walaupun Facebook boleh berguna, penggunaannya menimbulkan beberapa masalah dalam persekitaran perniagaan, jadi pertimbangkan juga alternatif yang lebih selamat.

Kumpulan

Kumpulan Facebook boleh menjadi alat kolaborasi yang berharga yang dapat meningkatkan komunikasi dalam perniagaan anda, yang membolehkan pekerja berkongsi maklumat, gambar dan soal selidik dalam persekitaran seperti papan pesanan. Perniagaan anda boleh menubuhkan kumpulan Facebook peribadi untuk seluruh syarikat atau membuat kumpulan yang lebih kecil untuk jabatan atau projek tertentu. Facebook menawarkan dua jenis kumpulan peribadi: tertutup dan rahsia. Sekiranya anda membuat kumpulan tertutup, sesiapa sahaja di Facebook dapat melihat bahawa kumpulan itu ada dan siapa yang menjadi miliknya, tetapi tidak dapat melihat kandungan halaman kumpulan tersebut. Kumpulan rahsia sama sekali tidak dapat dilihat oleh sesiapa sahaja yang tidak tergolong dalam kumpulan itu. Pilih tetapan privasi berdasarkan keperluan perniagaan anda, ingat bahawa sesiapa sahaja - termasuk pesaing - dapat melihat pekerja mana yang tergolong dalam kumpulan tertutup.

Mesej

Mesej Facebook membolehkan perniagaan anda menghantar komunikasi pantas kepada pekerja. Sekiranya anda telah membuat kumpulan Facebook untuk jabatan, misalnya, anda boleh menggunakan fungsi mesej untuk menghantar kemas kini kepada semua anggota jabatan. Pekerja juga boleh menggunakan mesej Facebook untuk komunikasi dan kolaborasi. Untuk projek berskala kecil atau jangka pendek, lebih masuk akal untuk membuat utas mesej Facebook daripada menubuhkan kumpulan Facebook untuk projek tersebut.

Kebimbangan

Walaupun anda boleh mengehadkan keahlian dalam kumpulan Facebook untuk pekerja perniagaan anda, apa sahaja yang diposkan ke kumpulan itu meninggalkan rangkaian dalaman syarikat anda dan pindah melalui pelayan Facebook. Perkara yang sama berlaku untuk mesej Facebook. Ini mewujudkan kemungkinan, walaupun sedikit, orang lain dapat mengakses maklumat syarikat. Selain itu, pekerja cenderung menggunakan akaun Facebook mereka untuk kegunaan peribadi dan perniagaan, yang membuka kemungkinan maklumat sensitif dapat meninggalkan persekitaran syarikat. Elakkan menggunakan Facebook untuk subjek sensitif atau hak milik, dan perintahkan semua pekerja untuk menggunakan awalan "//" semasa log masuk ke Facebook.

Alternatif

Kerana masalah keselamatan, beberapa syarikat telah membina rangkaian sosial mereka sendiri. Rangkaian ini menawarkan kelebihan Facebook sambil mengekalkan persekitaran rangkaian tertutup. Yum! Contohnya, jenama menjalankan rangkaian sosial tertutup yang disebut iCHING. Jaringan sosial yang berjalan sepenuhnya pada rangkaian dalaman syarikat, tentu saja, adalah yang paling selamat; namun, membina dan mengekalkan rangkaian jenis ini mungkin melebihi kemampuan perniagaan yang lebih kecil. Rangkaian sosial perniagaan khusus seperti Yammer, Chatter dan Socialcast dapat menyediakan beberapa fungsi yang sama seperti Facebook dengan masalah keselamatan yang lebih sedikit.