Objektif Kempen Perhubungan Awam

Perhubungan awam menyangkut pengurusan komunikasi antara individu, organisasi, syarikat, perniagaan atau entiti lain yang berprofil tinggi dan masyarakat. Beberapa kegiatan yang mungkin termasuk dalam kampanye hubungan masyarakat dapat meliputi bekerja dengan media, berbicara di acara dan konferensi, menangani pengurusan reputasi dan masalah krisis, komunikasi pekerja antara syarikat dan perencanaan dan pelaksanaan media sosial. Kempen adalah bahagian penting dalam hubungan masyarakat yang berjaya dan bergantung pada perancangan dan pengurusan yang teliti.

Analisa situasi

Sebelum memulakan kempen perhubungan awam, pertimbangkan keadaan semasa organisasi, syarikat atau individu. Sekiranya ada masalah tertentu yang perlu ditangani, seperti situasi krisis, itu akan menjadi titik fokus kempen. Sekiranya tujuannya hanyalah untuk memperoleh pangsa pasar dan keterlihatan, maka adalah bijaksana untuk mempertimbangkan bagaimana syarikat itu dirasakan oleh pelanggan dan orang ramai. Segala sesuatu yang berlaku di dalam dan di luar organisasi harus diambil kira dalam mengembangkan kempen publisiti.

Menentukan Objektif

Setelah keadaan dianalisis, kenal pasti objektif tepat kempen publisiti. Tulis tujuan tertentu yang dapat difahami dengan jelas oleh semua orang dalam pasukan. Dengan mempertimbangkan faktor-faktor seperti masalah anggaran dan masa, objektifnya mesti dapat dicapai dengan wajar. Memandangkan sumber yang ada, setiap objektif perlu realistik. Akhirnya, garis masa harus dikembangkan untuk membantu mengesan setiap langkah objektif.

Mengenal Kumpulan Awam

Kenal pasti kumpulan awam utama yang ingin syarikat anda kesan dengan mesej publisiti. Sebagai contoh, tentukan kumpulan mana yang menyedari masalah yang hendak ditangani atau yang ingin anda sampaikan. Sebilangan maklumat ini akan menjadi jelas semasa melakukan analisis keadaan. Untuk mengetahui di mana terdapat lebih banyak orang awam yang anda inginkan, lakukan carian kata kunci dalam talian. Ini dapat mendedahkan kumpulan dan lokasi tertentu yang menjadi sasaran semasa fasa penyebaran rancangan sebenar. Semasa menentukan kumpulan awam, kenal pasti setiap sikap mereka terhadap keadaan atau organisasi anda secara umum. Ini akan membolehkan anda menyesuaikan mesej utama dengan sewajarnya.

Membuat Bahan Berbilang Muka

Kembangkan bahan yang boleh mempunyai pelbagai kegunaan untuk diedarkan. Contohnya, buat siaran akhbar dengan mesej yang bermakna mengenai aktiviti organisasi anda. Tulis artikel yang mengandungi maklumat berguna untuk bakal pelanggan. Dengan menggunakan data yang dijumpai melalui pemeriksaan pendapat masyarakat terhadap organisasi anda, tekankan positif dan atasi masalah masyarakat yang perlu diselaraskan. Buat video pendek untuk diedarkan di laman web dan rangkaian media sosial anda. Pertimbangkan untuk menghasilkan buletin dalam talian atau yang dihantar kepada pelanggan yang ada dan berpotensi.

Penyebaran dan Penempatan Maklumat

Cari peluang untuk membincangkan apa yang telah dilakukan syarikat untuk membantu komuniti yang dilayannya. Menghadiri acara yang menumpukan pada aktiviti positif untuk bakal pelanggan. Tulis tentang setiap aktiviti yang disertai oleh organisasi dan hantarkan di laman web syarikat, blog dan siaran akhbar. Terbitkan artikel dalam penerbitan tempatan, nasional dan dalam talian. Sebarkan maklumat di pelbagai platform media seperti laman web media sosial. Jangkau untuk menargetkan khalayak melalui majalah dalam talian, kedai media dan dengan amaran buletin.