Apa Kelebihan dan Kekurangan Antara Menjadi Pemilikan Tunggal & Diperbadankan?

Semasa memulakan perniagaan, setiap pemilik harus membuat pilihan mengenai jenis struktur undang-undang yang akan digunakan. Harus menjadi hak milik tunggal, atau haruskah syarikat itu diperbadankan? Jawapannya tidak mudah - ia memerlukan pemikiran dan perancangan. Setiap struktur mempunyai kelebihan dan kekurangan tersendiri.

Tanggungjawab Pemilik dan Pemegang Saham

Perbezaan utama antara pemilik tunggal dan syarikat adalah jumlah tanggungjawab bagi pemiliknya . Dengan hak milik tunggal, pemiliknya tidak bertanggungjawab. Semua aset peribadinya terdedah kepada tuntutan tuntutan mahkamah dan pemberi pinjaman yang cuba memungut hutang. Ini bermaksud pemiliknya boleh kehilangan rumah, kereta, akaun bank dan aset peribadi lain akibat daripada perkembangan buruk dalam perniagaan.

Pemilik mempunyai lebih banyak perlindungan sekiranya syarikat itu diperbadankan. Sebuah syarikat dianggap sebagai entiti yang terpisah dari pemiliknya. Pemegang saham syarikat tidak bertanggungjawab terhadap hutang korporat. Aset peribadi pemilik tidak terdedah kepada tuntutan mahkamah yang dibuat terhadap syarikat tersebut, melainkan dia sendiri telah menjamin hutang atau liabiliti lain syarikat.

Keupayaan Meningkatkan Modal

Perniagaan yang berkembang akan memerlukan dana untuk membiayai pengembangannya. Syarikat mempunyai lebih banyak jalan daripada kepemilikan tunggal untuk menarik modal luar . Syarikat yang diperbadankan dapat menerbitkan saham biasa, membuat kelas saham baru atau menawarkan saham saham pilihan. Lebih baik lagi, pelabur baru tidak perlu risau untuk bertanggungjawab secara peribadi terhadap hutang syarikat.

Pemilikan tunggal tidak boleh mengeluarkan saham untuk menarik pelabur baru. Pemilik mesti bergantung pada dana dari akaun banknya sendiri dan pinjaman dari ahli keluarga dan rakannya.

Mendapat Kredit

Pemberi pinjaman berhati - hati dalam membuat pinjaman ke syarikat tunggal . Mereka lebih suka membuat pinjaman berdasarkan aset dan operasi perniagaan yang diperbadankan dan mempunyai penyata kewangan. Pinjaman kepada pemilik tunggal memaksa pemberi pinjaman untuk memperluas kredit berdasarkan penilaian kredit peribadi pemilik, bukan kekuatan kewangan syarikat.

Syarikat tidak menghadapi masalah ini. Mereka boleh membawa penyata kewangan mereka ke bank dan memohon pinjaman atau kredit.

Kehidupan Perniagaan

Dengan hak milik tunggal, jika pemiliknya meninggal dunia, perniagaan itu berjalan bersamanya. Ia tidak akan dapat bertahan dari kematiannya. Sebaliknya, syarikat adalah entiti yang berasingan dan akan terus wujud setelah kematian pemiliknya . Pelabur lain boleh masuk dan terus menjalankan perniagaan.

Pemilikan Tunggal vs Perbadanan

Pilihan antara pemilik tunggal dan syarikat bergantung pada jenis perniagaan, jangkaan pertumbuhan pemilik dan jumlah risiko yang sanggup ditanggung oleh pemiliknya. Contohnya, pereka grafik tidak mungkin digugat oleh pelanggan yang tidak berpuas hati. Tetapi perniagaan yang menjual bar tenaga vegan boleh digugat jika pelanggan jatuh sakit kerana memakan salah satu makanan ringan. Sekiranya perniagaan memerlukan dana luar untuk menyokong pertumbuhan, syarikat mempunyai lebih banyak cara untuk meminjam wang dan menarik pelabur luar.