Apakah Batasan Penyata Kewangan Syarikat?

Sebelum melabur dalam syarikat, banyak pelabur berpotensi melihat penyata kewangan yang dihasilkan syarikat untuk membantu mengukur kekuatan perniagaan. Walaupun ini adalah amalan biasa, melihat penyata kewangan tidak memberikan gambaran keseluruhan kepada anda. Penyata kewangan syarikat mempunyai beberapa kekurangan yang perlu diperhatikan.

Perbezaan dalam Perakaunan

Salah satu masalah terbesar dengan menggunakan penyata kewangan untuk membuat andaian mengenai syarikat ialah anda tidak boleh membuat perbandingan epal ke epal. Ramai pelabur menggunakan penyata kewangan sebagai kaedah untuk membandingkan satu syarikat dengan syarikat yang lain. Masalahnya ialah syarikat mungkin tidak menggunakan kaedah perakaunan yang sama. Seseorang mungkin menggunakan kaedah persediaan pertama keluar masuk sementara yang lain menggunakan kaedah kos purata. Sekiranya anda membandingkan satu dengan yang lain, kadangkala ia membawa kepada andaian yang salah.

Pergantungan pada Nombor

Masalah lain yang berpotensi dengan penyata kewangan adalah bahawa mereka sering mendorong pelabur dan pengurus untuk bergantung pada angka dan nisbah kewangan. Walaupun melihat nisbah kewangan boleh bermanfaat, ia sering tidak memberi anda gambaran keseluruhan. Sebuah syarikat mungkin sedang mengusahakan sesuatu yang sangat hebat tetapi pada masa ini ia tidak menghasilkan banyak wang. Sekiranya anda tidak melabur dalam syarikat hanya kerana nisbah pendapatan-harga yang rendah, anda mungkin akan kehilangan beberapa pelaburan yang benar-benar kukuh.

Akhir Tahun Fiskal

Masalah lain yang berpotensi untuk menggunakan penyata kewangan untuk membandingkan syarikat adalah perbezaan tahun fiskal. Syarikat mempunyai pilihan untuk menggunakan tahun fiskal dan bukannya tahun kalendar untuk tujuan perakaunan. Sekiranya tahun fiskal berakhir pada waktu yang berbeza untuk dua syarikat, sukar untuk membuat perbandingan perniagaan yang tepat. Apabila anda ingin membuat perbandingan dua syarikat dengan tepat, kadangkala anda memerlukan data dari setahun penuh.

Pengelasan

Masalah lain dengan melihat penyata kewangan ialah anda mungkin tidak mendapat gambaran yang tepat mengenai apa yang sebenarnya diwakili oleh syarikat. Syarikat yang dipelbagaikan mungkin sukar dimasukkan ke dalam klasifikasi syarikat tertentu. Sebagai contoh, syarikat mungkin terlibat dalam telekomunikasi, perisian dan peranti yang berkaitan dengan kesihatan. Semasa berurusan dengan syarikat yang sangat besar yang mempunyai banyak sumber pendapatan, penyata kewangan tidak memberikan gambaran keseluruhan kepada anda.