Kaedah, Teknik atau Alat untuk Menilai Prestasi

Menilai prestasi kakitangan anda secara berterusan akan meningkatkan produktiviti dan produk dan perkhidmatan berkualiti tinggi. Gunakan amalan terbaik dalam alat, teknik dan pendekatan penilaian prestasi untuk menilai kakitangan berdasarkan kriteria yang seragam dan tetapkan tujuan dan objektif yang sesuai untuk setiap jawatan dalam perniagaan anda.

Penilaian prestasi

Lakukan tinjauan prestasi tahunan di mana anda duduk satu lawan satu dengan setiap kakitangan dan menilai prestasi pekerja berdasarkan kriteria yang ditetapkan. Sebagai contoh, gunakan ukuran seperti ketepatan masa, kerja berpasukan, inisiatif, perkhidmatan pelanggan dan perjumpaan kuota. Sekiranya pekerja mempunyai matlamat individu, nilailah kemajuan mereka dan lakukan perubahan sekiranya diperlukan untuk memastikan kakitangan anda tetap fokus dan berada di landasan yang betul. Anda boleh menggunakan tinjauan prestasi lebih lanjut sebagai kaedah untuk membuat penentuan mengenai kenaikan, bonus atau promosi.

Ulasan Rakan Sebaya

Dalam perniagaan kecil di mana kakitangan sering bekerja rapat dengan rakan sekerja mereka dan mengambil bahagian dalam projek pasukan, ulasan rakan sebaya dapat membantu dalam menilai kualiti persembahan individu. Dalam tinjauan rakan sebaya, rakan sekerja berpeluang menilai satu sama lain berdasarkan kriteria yang anda tetapkan. Sebagai contoh, anda mungkin bertanya kepada pekerja bagaimana rakan sekerja mereka menangani tekanan, menyumbang kepada projek kumpulan, memenuhi tarikh akhir dan menjalankan tugas dan beban kerja mereka.

Penilaian Berbalik

Biarkan pekerja menilai prestasi penyelia mereka melalui teknik penilaian terbalik di mana pekerja memberikan maklum balas tentang prestasi pengurus mereka. Kemukakan soalan yang berkaitan dengan kepemimpinan, keadilan, ketersediaan dan pengetahuan mengenai objektif strategik syarikat. Dalam keadaan ini, bentuk penilaian tanpa nama adalah alat yang lebih berkesan daripada wawancara secara langsung, kerana tanpa nama mendorong pekerja untuk bercakap dengan jujur ​​dan bebas.

Penilaian Jabatan

Penilaian jabatan, terutamanya ketika dilakukan dalam suasana seminar gaya kumpulan fokus, mendorong ahli pasukan untuk membincangkan keberkesanan keseluruhan jabatan masing-masing. Jenis format ini harus dipimpin oleh moderator atau pengurus yang memunculkan poin perbincangan yang berkaitan dengan projek, usaha, pendekatan dan tujuan serta objektif jabatan. Pendekatan ini menilai keberkesanan jabatan secara keseluruhan selain atau terpisah dari penilaian prestasi individu.

Keluar Temuduga

Apabila pekerja meninggalkan syarikat anda, melakukan temu ramah dapat membantu anda mengetahui lebih lanjut mengenai pengalaman individu itu dengan perniagaan anda. Temu ramah keluar yang dilakukan oleh profesional sumber manusia atau pengurus peringkat atasan berusaha untuk memastikan apa yang disukai dan tidak disukai oleh pekerja mengenai pekerjaan tersebut dan mengapa orang itu keluar. Ini memberi anda maklumat berharga yang dapat Anda gunakan di masa depan, terutama jika anda mengajukan soalan yang memberikan perincian mengenai persepsi persekitaran tempat kerja, kepuasan kerja, pengurusan, dan gaji dan pampasan.