Aktiviti Pemasaran & Komunikasi

Definisi pemasaran secara formal merangkumi pelbagai aktiviti yang melampaui usaha promosi. Pemasaran dimulakan dengan penyelidikan pra-pelancaran mengenai pasaran anda, yang membawa kepada strategi jangka panjang yang membantu anda mengembangkan usaha komunikasi. Memahami fungsi asas pemasaran dan aktiviti komunikasi untuk perniagaan yang berjaya akan membantu anda membuat usaha menjual yang lebih berkesan.

The Four P's

Pemasaran sering dibahagikan kepada empat aktiviti utama: pengembangan produk, strategi penetapan harga, pemilihan tempat penjualan dan usaha promosi. Tahap awal pemasaran merangkumi penyelidikan pelanggan dan pesaing, pengembangan produk, analisis harga dan strategi saluran pengedaran. Setelah anda mengetahui dengan tepat apa yang akan anda jual, kepada siapa anda akan menjualnya, di mana anda akan menjual dan berapa harganya, anda membuat strategi komunikasi anda. Kegiatan komunikasi merangkumi pengiklanan, promosi dan hubungan masyarakat.

Mengiklankan

Periklanan terdiri dari membuat pesan yang disasarkan dan menempatkannya di media media tertentu. Anda mengawal mesej anda, kerana anda membayar orang lain untuk menjalankan atau meletakkannya daripada membantu menyampaikannya. Contohnya termasuk iklan di surat khabar dan majalah, di laman web, di papan iklan dan di saluran penyiaran, di bangunan dan kenderaan, dan menggunakan surat terus. Untuk menentukan mana yang paling sesuai untuk perniagaan anda, tinjau statistik pembaca, pendengar, penonton dan pelawat yang disediakan oleh setiap saluran media yang anda pertimbangkan untuk gunakan. Jalankan kempen percubaan sebelum melaksanakan keseluruhan anggaran dan lacak hasil menggunakan kupon, statistik laman web dan tinjauan pelanggan.

Promosi

Promosi merangkumi aktiviti yang mendorong percubaan dan pembelian produk atau meletakkan nama perniagaan anda di hadapan calon pelanggan dengan cara yang lebih langsung daripada iklan. Contoh promosi termasuk tawaran dan penjualan di kedai, menaja acara, kumpulan dan liga, menawarkan sampel percuma, menghadiri pameran perdagangan dan festival dan mengadakan peraduan. Tidak seperti pengiklanan, promosi tidak bergantung pada mesej bercetak atau lisan yang disampaikan dalam cara sehala; sebaliknya, mereka lebih bergantung pada interaksi dua hala. Bahan penjualan, seperti brosur, katalog, helaian harga dan spesifikasi dan buletin pelanggan, membantu perniagaan menyokong ahli pasukan penjualan mereka.

Perhubungan Awam

Aktiviti perhubungan awam cuba merapatkan jurang antara pengiklanan dan promosi dengan meminta orang lain untuk membincangkan anda dengan cara yang positif. Menawarkan biasiswa remaja adalah perkara yang baik untuk dilakukan oleh perniagaan anda, tetapi tujuan perhubungan awamnya adalah untuk meningkatkan perawakan anda di pasaran anda dan memberi anda publisiti percuma ketika outlet berita menjalankan berita mengenai program anda. Alat perhubungan awam yang umum termasuk siaran akhbar yang dihantar ke kedai media dan buletin, yang dikirimkan kepada pelanggan yang berpotensi dan semasa. Sebab pemasaran, seperti menaja perlumbaan 5K untuk hospital kanak-kanak tempatan, menggabungkan promosi dan perhubungan awam dengan memberi anda peluang untuk menjana liputan perniagaan anda dengan cara yang berbeza. Media sosial memberikan maklumat percuma kepada pengguna yang membagikannya kepada rakan dan rakan sebaya.Beberapa perniagaan mengklasifikasikan aktiviti komunikasi seperti penyiaran halaman perniagaan Facebook, tweet Twitter dan kemas kini LinkedIn di bawah promosi, sementara yang lain menyebutnya sebagai aktiviti perhubungan awam.