Faktor Risiko Berpotensi dalam Pelan Pemasaran

Kunci untuk menilai faktor risiko dalam rancangan anda bermaksud anda mesti melihat secara jujur ​​setiap bahagian untuk menentukan kemungkinan kesannya terhadap perniagaan anda. Mulakan dengan mempelajari faktor risiko yang berpotensi yang mesti dikaji oleh kebanyakan syarikat untuk terus berdaya saing. Kemudian, laksanakan proses penilaian risiko yang membantu anda mengenal pasti masalah dalam rancangan pemasaran anda untuk lebih cepat bertindak balas terhadap perubahan dan untuk mengelakkan kerugian bagi syarikat anda.

Pasaran sasaran

Salah menghitung pasaran sasaran anda atau tidak melengkapkan penyelidikan pasaran yang mencukupi menunjukkan faktor risiko. Tinjauan minimum pelanggan untuk mengetahui apa yang mereka benar-benar perlukan dan inginkan boleh mengakibatkan terlalu sedikit fakta atau kesimpulan yang salah. Tinjauan lengkap mengenai calon atau pelanggan semasa harus mengungkap cabaran sebenar yang dihadapi pasaran anda yang perlu diselesaikan oleh produk atau perkhidmatan anda. Dengan cara itu, anda dapat membuat pesanan pemasaran yang menarik bagi prospek baru dengan masalah serupa. Masalah lain yang mungkin berkaitan dengan pasaran sasaran anda ialah prospek mungkin memerlukan lebih banyak masa untuk berubah menjadi pelanggan yang membayar, mungkin menyebabkan aliran tunai jika anda menganggarkan penjualan lebih tinggi daripada yang sebenarnya berlaku.

Penjenamaan

Sekiranya anda syarikat baru, anda mungkin tidak mempunyai banyak masa untuk membina jenama anda. Orang perlu mengenali dan mempercayai jenama anda, dan proses itu boleh memakan masa bertahun-tahun. Sekiranya rancangan pemasaran anda melebih-lebihkan kesan jenama anda atau percaya jenama anda lebih relevan daripada yang ada sekarang, rancangan itu mungkin tidak mengambil kira masa tambahan atau usaha pemasaran dan promosi yang diperlukan untuk membina nilai dan kepercayaan dengan prospek.

Trend dan Peraturan

Mengikuti trend industri sangat penting untuk terus berdaya saing, tetapi jika rancangan anda tidak termasuk kaedah untuk mengenal pasti dan menilai trend, garis bawah syarikat anda mungkin berisiko. Rancangan anda perlu menyertakan jadual untuk meninjau pesaing anda dengan teliti untuk mengetahui strategi penetapan harga baru, produk dan perkhidmatan baru atau perubahan dalam pesanan pemasaran mereka. Anda juga perlu melihat trend dalam teknologi, seperti proses automasi baru yang mungkin kurang bermaksud pasaran untuk produk atau perkhidmatan anda. Pilihan pengguna juga boleh berubah, terutama dalam industri kesihatan dan makanan.

Kekurangan Penjejakan

Rancangan anda perlu memasukkan kaedah untuk mengesan kejayaan strategi pemasaran anda. Jika tidak, anda tidak tahu yang mana usaha percubaan pemasaran anda berjaya atau yang gagal. Sistem penjejakan anda perlu menilai mengapa penjualan naik atau turun dan strategi dan promosi mana yang paling baik. Anda juga perlu memantau faktor ekonomi yang mungkin mempengaruhi syarikat anda. Sama ada anda menjual secara tempatan atau global, mengikuti perubahan ekonomi membantu anda menentukan aktiviti pemasaran dan promosi yang perlu anda laksanakan untuk mengatasi keadaan negatif.