Kekuatan Tiga Digunakan dalam Strategi Penjualan

Kekuatan tiga - kadang-kadang disebut aturan tiga - adalah pemerhatian bahawa otak manusia cenderung memecah konsep kompleks menjadi tiga bahagian untuk pemahaman dan analisis yang lebih mudah. Dalam perniagaan, anda boleh menggunakan kekuatan tiga untuk menentukan khalayak anda, menyusun nada dan menjelaskan strategi penawaran dan penjualan produk atau perkhidmatan anda.

Mengapa Tiga

Salah satu sebab pesanan tiga bahagian diterima secara meluas adalah bagaimana orang memproses maklumat sejak kecil. Orang belajar ABC mereka dan dibesarkan dengan tiga beruang, tiga babi kecil, tiga tikus buta, Three Stooges dan Snap, Crackle dan Pop. Mereka bermain gunting kertas-batu, tic-tac-toe dan bebek, itik, angsa. Kekuatan tiga ini tertanam secara budaya sehingga banyak menggunakannya walaupun konsepnya tidak berlaku. Sebagai contoh, kebanyakan percaya Winston Churchill menjanjikan kepada negaranya "darah, keringat dan air mata" selama Perang Dunia II, tetapi negarawan Britain itu sebenarnya memberikan "darah, kerja keras, air mata dan keringat". Mesej yang agak kompleks ini disusun semula secara kolektif menjadi petikan tiga bahagian yang lebih mudah difahami.

Pembuat Keputusan Alamat

Semasa menjual kepada syarikat besar, biasanya anda mesti membuat lebih banyak hubungan pelanggan daripada yang diharapkan. Untuk mengelakkan kekecewaan nada yang tidak berkesudahan, gunakan kekuatan tiga untuk menyesuaikan persembahan anda dengan jenis hubungan yang berbeza, mengakui motif dan minat yang berbeza-beza. Penjaga gerbang atau pemilik akses membuat anda masuk ke pintu, dan anda sering harus memperlakukannya sebagai sekutu. Pemilik masalah adalah individu yang paling berkait rapat dengan cabaran yang akan diatasi oleh produk atau perkhidmatan anda, jadi jadikan dia percaya bahawa anda dapat menjadikan hidupnya lebih mudah. Pemilik anggaran mengawal buku cek dan mesti yakin bahawa melakukan perniagaan dengan anda akan memberi kesan positif kepada garis bawah syarikat.

Jelaskan Penawaran Produk

Menyediakan pilihan membuat pelanggan merasa terkawal terhadap situasi tersebut, tetapi terlalu banyak pilihan dapat membingungkan dan sebenarnya dapat menghalangi penjualan. Anda mungkin mempunyai lebih daripada tiga produk atau perkhidmatan yang ditawarkan, tetapi pertimbangkan untuk membagi semua pilihan anda menjadi tiga kategori. Contohnya, restoran mungkin mempunyai menu berbilang halaman tetapi membahagikannya kepada kategori pembuka selera, hidangan utama dan kategori pencuci mulut. Pertimbangkan untuk mengatur penawaran anda ke tingkat "baik", "lebih baik" dan "terbaik", berdasarkan harga atau ciri. Anda mungkin mengelaskan mengikut jenis pelanggan. Pengguna tahap awal mungkin mempunyai pemahaman dasar mengenai kategori produk dan akan tertarik pada model asas. Pengguna perantara mempunyai tahap pengetahuan produk rata-rata dan lebih memilih pilihan kos dan kerumitan perantaraan.Arahkan pengguna maju ke arah model dengan ciri paling canggih dengan kos tertinggi.

Jualan Jualan Struktur

Sama ada peluang anda adalah panggilan telefon cepat atau persembahan rasmi di ruangan yang penuh dengan pembuat keputusan, aturkan pemikiran dan mesej penjualan anda menjadi tiga. Susun persembahan anda menjadi pendahuluan, tengah dan ringkasan. Promosikan tiga produk khusus, atau gunakan tiga anekdot, contoh atau titik sokongan. Selain memberi tahu khalayak anda tanpa membebani mereka dengan fakta, penggunaan tiga ini membantu anda mengatur pemikiran dan menyusun mesej anda secara profesional.