Latihan Membina Pasukan untuk Pasukan Perkhidmatan Manusia Baru

Pembentukan pasukan sangat penting bagi pasukan perkhidmatan manusia yang baru untuk bekerjasama untuk mencapai misi penting mereka. Semasa memperkenalkan sekumpulan ahli pasukan baru, berusaha untuk membangkitkan ketawa untuk memudahkan ikatan. Namun, pastikan ini adalah ketawa kumpulan, bukan lelucon dengan mengorbankan individu yang akan menyebabkan pengasingan yang tidak perlu. Elakkan latihan membuat pasukan yang mungkin membuat kakitangan tidak selesa, seperti aktiviti yang memerlukan banyak sentuhan.

Makan tengah hari

Rancang makan tengah hari. Galakkan anggota kakitangan untuk menjalin ikatan dan mengunjungi makanan yang memuaskan. Juga pertimbangkan untuk menjemput anggota utama organisasi supaya ahli pasukan baru dapat mula mengenali pengurusan atasan pekerja jabatan lain yang mungkin perlu mereka hubungi. Untuk menjadikannya tidak dapat dilupakan, pertimbangkan untuk mengadakan makan tengah hari di tempat eksotik. Counterintuity, sebuah firma pemasaran dan reka bentuk, pernah mengadakan aktiviti berpasukan di arena boling kelas atas, di mana ahli pasukan bergaul dengan selebriti tempatan.

Hands on

Bina pasukan yang kuat sambil memberi peluang kepada pekerja perkhidmatan manusia untuk melihat kesan komuniti mereka. Buat suasana berpasukan dengan terlibat dalam aktiviti yang memberikan hasil yang konkrit serta-merta. Pastikan aktiviti anda berkaitan dengan misi organisasi anda. Ini mungkin bermaksud mengumpulkan derma untuk gelandangan atau memasang mainan untuk kanak-kanak. Ini bukan sahaja memberikan pengalaman ikatan bersama, tetapi juga memberi inspirasi untuk mendapatkan pekerja baru melalui kerja meja panjang atau tugas lain yang tidak dilakukan secara langsung di barisan depan. Ini boleh menghasilkan publisiti positif juga, meningkatkan kesedaran organisasi anda.

Dua Kebenaran, Satu Pembohongan

Pemecah ais yang menyeronokkan dan bermaklumat adalah "Dua Kebenaran, Satu Kebohongan." Mulakan dengan mengedarkan kertas dan peralatan menulis. Berikan masa kepada ahli pasukan untuk menuliskan dua pernyataan yang benar dan satu pernyataan yang salah mengenai diri mereka. Benarkan setiap ahli kumpulan mengemukakan "fakta" ini dan minta yang lain mengetahui apa yang benar dan apa yang salah. Variasi lain dari pemecah ais ini adalah dengan meminta fasilitator mengambil kebenaran ahli pasukan, ditulis pada helai kertas individu, dan meletakkannya di dalam beg atau topi. Dia kemudian menarik helai dari topi satu demi satu dan membacanya kepada ahli pasukan. Pasukan kemudian mesti mengetahui fakta yang menjadi hak milik orang itu.

Saya Siapa?

Dalam pemecah ais "Saya Siapa?" fasilitator mengetik nama selebriti atau tokoh sejarah di bahagian belakang setiap ahli pasukan. Berusaha untuk memanfaatkan orang yang melengkapkan organisasi anda. Contohnya, organisasi yang menumpukan perhatian untuk membantu orang di luar negara mungkin memilih Angelina Jolie sebagai nama selebriti. Tujuan setiap ahli pasukan adalah untuk mengemukakan soalan "ya" atau "tidak" sehingga dia dapat meneka dengan tepat identiti orang misteri yang bertanda di punggungnya. Apabila dia mendapat jawapan "tidak", dia mesti beralih kepada ahli pasukan yang lain. Ini membolehkan kakitangan baru bergaul dalam suasana yang ringan. Setelah ahli pasukan meneka siapa wanita itu dengan betul, dia harus mengeluarkan label dari belakangnya, menuliskan namanya di atasnya dan memakainya di bahagian depan bajunya. Dia kemudian bebas untuk membantu orang lain dalam "penemuan diri" mereka.