Risiko Menjalankan Perniagaan

Mengendalikan perniagaan yang berjaya adalah gabungan memperoleh pulangan tinggi dan mengurangkan risiko ekonomi. Semua perniagaan menghadapi risiko dalam operasi mereka; merancang dan menyesuaikan operasi dengan betul dapat membantu syarikat mengelakkan daripada kehilangan perniagaan mereka. Mengetahui dan memahami pelbagai jenis risiko perniagaan membantu pengurus melihat masalah ekonomi dan menyesuaikan model perniagaan mereka dengan sewajarnya.

Modal

Kekurangan modal adalah risiko utama yang dihadapi semua syarikat ketika menjalankan operasi perniagaan. Kawalan dalaman yang betul membantu pengurus mengesan aliran tunai mereka dari operasi dan aktiviti pelaburan dalam setiap tempoh perakaunan. Sebilangan besar syarikat memerlukan modal untuk membeli bangunan atau peralatan untuk menghasilkan barang atau perkhidmatan. Syarikat mengumpulkan wang ini melalui pinjaman bank atau mengeluarkan saham; dalam tempoh ekonomi yang ketat dalam peraturan kredit, pinjaman bank mungkin tidak mudah diperoleh. Aliran tunai sejarah yang lemah menyebabkan pelabur berwaspada untuk membeli saham syarikat, sehingga membatasi kemungkinan pembiayaan ekuiti.

Operasi

Operasi pengeluaran yang tidak cekap menghasilkan barang atau perkhidmatan dengan kos yang tinggi, menaikkan harga jualan kepada pengguna. Sekiranya barang atau perkhidmatan ditawarkan pada harga yang lebih tinggi daripada rata-rata pasaran, syarikat menghadapi kesukaran menjual barang mereka dan menghasilkan keuntungan yang menguntungkan. Jualan perlahan meningkatkan inventori, meningkatkan perbelanjaan gudang untuk perniagaan. Perbelanjaan overhed tetap tinggi sukar bagi syarikat untuk diturunkan, kerana syarikat memajak sebahagian besar kemudahan dengan syarat yang ditetapkan untuk pembayaran.

Pesaing

Pasar bebas penuh dengan persaingan untuk semua perniagaan. Pasaran yang terlalu tepu dengan cepat menjadikan syarikat yang tidak cekap keluar dari perniagaan, meninggalkan syarikat yang kuat untuk membekalkan barang dengan pasaran. Sekiranya pasaran menguntungkan sejak awal, pesaing akan memasuki pasaran untuk mencari keuntungan daripada permintaan pengguna yang tinggi. Pesaing ini memaksa syarikat untuk mengubah strategi perniagaan mereka, dari menurunkan kos hingga mengurangkan output. Sebarang perubahan pada operasi perniagaan dapat dengan cepat meningkatkan risiko menjalankan perniagaan.

Peraturan

Kerajaan mengatur industri tertentu untuk mencegah syarikat daripada merosakkan pengguna dengan amalan perniagaan yang buruk. Sering kali peraturan tersebut berdampak negatif pada perniagaan, menyebabkan mereka mengubah operasi atau strategi mereka. Perniagaan tidak hanya harus mengetahui peraturan saat ini, tetapi juga mengantisipasi peraturan masa depan yang secara signifikan akan mengubah pasar ekonomi.

Sekiranya perniagaan beroperasi di pasar global, mereka mesti belajar mengenai peraturan negara di mana mereka beroperasi.

Kitaran Perniagaan

Pasaran bebas dikenakan pengembangan dan penguncupan perniagaan. Ketika pasaran ekonomi berkembang, perniagaan memasuki pasaran mencari keuntungan. Semasa penguncupan, perniagaan keluar dari pasaran untuk mendapatkan keuntungan dalam industri lain. Sebilangan besar industri tidak berkembang atau berkontrak pada masa yang sama, melainkan jika keseluruhan pasaran mengalami kemelesetan atau kemelesetan.

Untuk terus berdaya saing melalui siklus perniagaan, perniagaan mesti mempunyai banyak aliran pendapatan melalui beberapa industri dan pelanggan.