Cara Memulakan Perniagaan Pertukangan Kecil

Anda tidak pernah tahu di mana perniagaan kraf kecil akan menerajui. Pada tahun 2005, Sheri Schmelzer mula menjual Jibbitz, pesona buatan yang menghiasi kasut Croc, di ruang bawah tanahnya. Satu tahun kemudian lebih daripada 8 juta keping terjual di seluruh dunia, menurut Croc Shoes News. Produk yang dicari adalah hasil idea kraf unik yang dihasilkan oleh tukang mahir. Tetapi, perniagaan kraf kecil yang berjaya memerlukan kemahiran kreatif dan perniagaan yang disokong oleh rancangan.

1

Kenal pasti kraf yang akan menjadi asas perniagaan yang menguntungkan. Analisis anda harus menunjukkan pasaran untuk kraf, keupayaan untuk membuat produk dengan menguntungkan dan ketersediaan komponen.

2

Namakan perniagaan. Cari nama yang menarik dan jelaskan apa yang anda jual. Hubungi pejabat setiausaha negara anda untuk mengetahui apakah nama itu ada. Sebilangan besar perniagaan kraf kecil dikendalikan sebagai hak milik tunggal dengan nama sah pemiliknya. Sekiranya nama lain akan digunakan untuk memasarkan produk, kemudian daftarkan nama rekaan dengan negeri.

3

Dapatkan izin dan lesen. Beberapa bidang kuasa menyekat jenis perniagaan yang boleh beroperasi dari rumah. Hubungi keperluan pihak berkuasa tempatan.

4

Daftar untuk memungut cukai jualan dengan jabatan hasil untuk negeri anda. Sebilangan besar negeri memerlukan peratusan setiap penjualan dihantar setiap suku tahun. Beberapa bandar dan daerah mempunyai cukai tambahan. Nombor bebas cukai dikeluarkan semasa proses pendaftaran sehingga bahan untuk membuat kraf dapat dibeli tanpa cukai.

5

Dapatkan akaun bank perniagaan. Jauhkan kewangan peribadi daripada dana perniagaan kraf kecil.

6

Siapkan kawasan untuk membuat produk dan menjalankan perniagaan. Biarkan ruang yang mencukupi untuk menyimpan bahan, membuat kerajinan dan mempamerkan barang-barang siap. Juga tentukan ruang untuk menangani fungsi pentadbiran, seperti membayar bil dan mengakses komputer. Perniagaan kraf dari rumah akan mengurangkan kos permulaan dengan ketara.

7

Beli bahan. Penyelidik pengeluar yang menyediakan komponen dengan kos yang akan lebih rendah daripada kedai runcit tempatan untuk meningkatkan margin keuntungan.

8

Memasarkan barang kraf. Lihat sebilangan gerai termasuk pameran kraf atau pusat kerajinan, melalui pengiriman dengan kedai tempatan, di laman web anda sendiri, atau melalui laman web komuniti seperti eBay atau Etsy.