Contoh Ketinggalan Berkaitan Pemasaran

Sebilangan besar kempen pemasaran dirancang untuk menjana pendapatan. Strateginya mungkin untuk menarik pelanggan baru atau mendapatkan lebih banyak perniagaan dari pelanggan semasa, tetapi tujuan keseluruhannya adalah untuk meningkatkan penjualan produk atau perkhidmatan anda. Banyak perniagaan kecil tidak mempunyai anggaran pemasaran yang besar atau jabatan pemasaran yang bertanggungjawab untuk usaha pengiklanan berskala besar. Namun, anda tidak perlu menjadi pakar pemasaran untuk memahami salah satu kunci utama kejayaan pemasaran, iaitu menjual barang tak berwujud, seperti pengalaman pembeli atau perasaan tentang sesuatu produk.

Nostalgia

Banyak kempen pemasaran bertujuan menarik rasa nostalgia calon pelanggan. Nostalgia adalah sesuatu yang mencetuskan ingatan dari masa lalu seseorang. Pengiklan sering menggunakan jenis tidak ketara untuk menjual produk dengan cuba menghubungkan kenangan gembira dengan produk atau perkhidmatan mereka. Produk yang ditempatkan untuk membantu seseorang merebut kembali masa mudanya, seperti kereta sport yang menarik, juga termasuk dalam kategori ini.

Status sosial

Sebilangan pemasar menarik minat pengguna untuk memperoleh atau mengekalkan status sosial yang tinggi. Sebagai contoh, banyak jenama, seperti Mercedes, mendasarkan keseluruhan strategi pemasaran mereka pada yang tidak ketara ini. Strategi di sebalik jenis pemasaran ini adalah menghubungkan produk dengan jenis gaya hidup tertentu - gaya hidup yang sering mewah dan mahal. Banyak orang mempunyai sifat kompetitif, dan mereka ingin memiliki lebih banyak daripada rakan sebaya atau jiran mereka, dan pemasaran jenis ini mungkin berkesan dengan mereka.

Kemudahan

Banyak produk dijual dengan kemudahan yang tidak ketara Strategi pemasaran jenis ini mungkin berdasarkan pada kemudahan mendapatkan produk atau dengan meletakkan produk atau perkhidmatan sebagai sesuatu yang akan membuat kehidupan pengguna lebih mudah. Contohnya ialah restoran duduk yang menawarkan perkhidmatan penghantaran di tepi jalan. Makanan mereka mungkin sama dengan pesaing mereka, tetapi mereka menawarkan perkhidmatan tidak ketara yang membezakan mereka dari restoran di jalan.

Keselesaan

Salah satu jenis kualiti tidak ketara yang paling biasa digunakan dalam kempen pemasaran adalah menjual rasa selesa. Perasaan ini mungkin dalam bentuk relaksasi atau kebahagiaan, dan sering digunakan untuk menjual percutian dan peralatan rumah tangga. Contoh pemasaran jenis ini adalah iklan tilam yang menggambarkan orang yang senang bangun. Jenis pemasaran ini cuba menarik idea pengguna tentang pengalaman tidur yang lena.