Cara Memuat turun Sembang Suara untuk Linux

Terdapat banyak cara untuk melakukan sembang suara melalui komputer Linux, jadi berguna untuk menyiapkan perisian anda supaya anda dapat berhubung dengan rakan perniagaan dan rakan sekutu di beberapa rangkaian. Perisian sembang yang menggunakan protokol Jabber, seperti Pidgin, membolehkan anda menyambung ke perbualan suara Facebook dan Google. Skype menggunakan protokol proprietari tetapi menyediakan aplikasi terpisah untuk platform Linux.

1

Lancarkan perisian atau pengurus pakej untuk sistem operasi Linux anda, seperti Pusat Perisian Ubuntu, Pengurus Pakej Synaptic atau apt-get di baris perintah.

2

Cari Skype di kotak dialog pengurus pakej anda dan klik butang pasang. Pada Synaptic Package Manager, tandakan pakej untuk pemasangan dan klik butang "Terapkan Perubahan". Sebagai alternatif, perintah muat turun apt-get untuk Skype adalah "sudo apt-get install skype", diikuti dengan kata laluan pentadbiran anda.

3

Ulangi langkah 2 untuk pelanggan sembang suara Pidgin Linux. Gantikan "skype" dengan "pidgin" jika anda menggunakan kaedah apt-get.

4

Lancarkan aplikasi Skype dan masukkan nama pengguna dan kata laluan Skype anda pada arahan. Sekiranya anda tidak mempunyai akaun Skype, perisian menyediakan pautan yang akan membuka halaman pendaftaran di penyemak imbas Web anda.

5

Lancarkan aplikasi Pidgin untuk mengaturnya untuk sambungan ke Facebook, Google Talk atau rangkaian sembang suara lain yang anda gunakan. Kotak dialog Tambah Akaun akan terbuka secara automatik. Pilih rangkaian dari menu "Protokol", masukkan nama pengguna dan kata laluan anda dan klik "Tambah." Klik butang "Tambah" sekali lagi untuk menyediakan akaun lain. Anda tidak perlu mengikuti arahan tambahan di laman sokongan Facebook atau Google Talk, kerana Pidgin menambahkan tetapan ini untuk anda.