Bagaimana Mendapat Bantuan Kewangan untuk Perniagaan

Perniagaan kecil memerlukan dana yang mencukupi untuk memulakan, mengembangkan pelanggan yang konsisten dan melancarkan tempoh ekonomi yang sukar. Mendapat bantuan kewangan untuk perniagaan termasuk dalam beberapa kategori termasuk program bantuan persekutuan, pinjaman perniagaan kecil atau modal teroka. Sebab-sebab pertolongan diperlukan dan industri perniagaan menentukan sumber kewangan apa yang ada. Tidak setiap perniagaan dapat menerima bantuan kewangan, tetapi setiap perniagaan yang mengalami kesulitan kewangan harus meneroka.

1

Sediakan profil perniagaan bertulis. Profilnya serupa dengan rancangan perniagaan, termasuk apa yang dilakukan oleh perniagaan, sasaran pasar, persaingan, strategi pemasaran dan kewangan. Di atas rancangan perniagaan asas, profil perniagaan juga merangkumi jumlah pekerja, pembekal dan halangan besar yang dihadapi perniagaan.

2

Berjumpa dengan wakil dari Pentadbiran Perniagaan Kecil (SBA) untuk meninjau profil perniagaan dan keperluan kewangan yang ada. Tanyakan kepada wakil mengenai program apa yang tersedia untuk perniagaan dan industri anda.

3

Hubungi agensi persekutuan yang bekerja khusus dengan industri anda. Contohnya, Jabatan Pertanian AS mengekalkan pinjaman dan geran untuk pertanian, peternakan dan pembangunan pertanian. Lawati laman web industri untuk mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai kelayakan dan permohonan.

4

Buat temu janji untuk bercakap dengan jurubank perniagaan anda. Jelaskan keperluan kewangan anda yang ada dan berikan profil perniagaan anda kepada bank untuk memohon sebilangan kredit atau pinjaman perniagaan kecil. Sekiranya bank adalah rakan pinjaman SBA, perniagaan anda mungkin layak mendapat pinjaman yang dijamin SBA.

5

Gunakan mesin, kenderaan atau aset lain sebagai jaminan pinjaman sekiranya perniagaan anda tidak memenuhi syarat untuk mendapatkan pinjaman tanpa jaminan.

6

Tawarkan jaminan peribadi untuk kredit tambahan dengan menggunakan simpanan rumah atau peribadi sebagai cagaran. Ini tidak sesuai kerana ia dapat menghilangkan risiko eksklusif untuk perniagaan dan meletakkan aset peribadi pada risiko kerugian, tetapi ini mungkin merupakan jalan terakhir anda.