Skrip Jualan Masuk & Cara Mengendalikan Pelanggan yang Tidak Beratur

Menggabungkan peranan penjualan masuk dan wakil perkhidmatan pelanggan memberikan usaha kecil untuk membuat pekerja sibuk tanpa memecah tugas ke bahagian yang berbeza. Kekuatan skrip benar-benar berlaku di sini, terutama ketika anda melatih pekerja untuk mengenali peralihan keperluan atau sikap pelanggan. Oleh itu, hanya perlu menggunakan skrip yang ditulis dengan teliti untuk membuat penjualan atau mengubah pembeli yang marah menjadi pelanggan berpuas hati yang bersedia melakukan pembelian lain.

Kenalan Awal

Apabila telefon berdering, wakil anda perlu mengenal pasti tujuan panggilan dengan cepat. Membuka dengan suara yang menyenangkan dan kesediaan untuk menolong merangkumi tawaran untuk membuat keadaan yang salah dengan betul. Meminta maklumat akaun dengan lembut adalah langkah pertama dalam menangani masalah tersebut.

Mengendalikan Masalah

Pemanggil yang menghadapi masalah mahu seseorang memandang serius aduannya. Latih kakitangan anda untuk menyedari bahawa pemanggil yang marah tidak menyerang mereka tetapi sebaliknya menghembus nafas. Ajar kakitangan anda untuk mendengar sehingga pemanggil selesai dengan keluhan awalnya. Kemudian latih kakitangan anda untuk menggunakan skrip yang mengakui masalahnya dan meyakinkan pemanggil yang kecewa bahawa masalah itu dapat diselesaikan. Siapkan soalan yang membantu menyempitkan masalah, dan, jika boleh, mulailah membuat cadangan untuk penyelesaian, termasuk menawarkan perkhidmatan atau produk tambahan untuk memperbaikinya.

Memulakan Proses Penjualan

Prospek yang memanggil untuk menanyakan produk dan perkhidmatan memerlukan taktik yang berbeza. Kecuali wakil penjualan anda telah bertahun-tahun dengan syarikat itu, jangan harap mereka akan mengikuti arus. Sebagai gantinya, berikan skrip yang membuat pembeli tertarik dengan apa yang ditawarkan oleh syarikat anda. Terangkan ciri dan faedah produk atau perkhidmatan anda, menggunakan banyak kata sifat deskriptif. Buat pernyataan yang menerangkan nilai tawaran syarikat anda. Berikan maklumat terperinci kepada kakitangan jualan anda mengenai latar belakang dan kepakaran syarikat. Sediakan jaminan dan pernyataan jaminan yang meyakinkan bakal pembeli untuk mencuba produk anda. Siapkan skrip yang menangani keberatan berdasarkan empati terhadap cabaran pelanggan. Kembangkan pernyataan yang mendorong pembeli untuk bersetuju dengan anda, membantu menggerakkan proses pembelian lebih dekat dengan penjualan.

Penutup

Penyelesaian proses penjualan atau aduan termasuk kembali ke subjek yang mendorong panggilan untuk meninjau apa yang dicapai semasa panggilan berlangsung. Sebutkan masalah yang telah diselesaikan untuk menyelesaikan panggilan aduan dan untuk memastikan pemanggil benar-benar berpuas hati dengan hasil akhirnya. Untuk panggilan jualan, skrip perlu mengingatkan perwakilan penjualan untuk meringkaskan perincian pesanan, termasuk tarikh dan harga penghantaran serta cukai dan yuran penghantaran. Akhiri panggilan dengan pernyataan yang ditulis dengan teliti yang membolehkan pelanggan mengetahui seberapa besar arti perniagaannya kepada syarikat anda dan berjanji bahawa wakil ada sekiranya dia mempunyai lebih banyak pertanyaan.