Bagaimana Memulakan Perniagaan Penggerudian Panas Bumi

Penerokaan, penggerudian dan pengeluaran geoterma adalah proses multidisiplin yang kompleks yang digunakan untuk menyelidiki sub-permukaan bumi untuk mencari poket panas bumi yang sesuai. Matlamat utama adalah memanfaatkan cecair panas untuk menggerakkan turbin untuk menghasilkan elektrik. Perniagaan penggerudian panas bumi yang berjaya adalah perniagaan yang mengenal pasti badan panas bumi panas dengan kepadatan rendah, kawasan yang menjimatkan kos untuk menggerudi dan menghasilkan tenaga. Eksplorasi panas bumi adalah pelaburan berisiko tinggi dengan potensi pulangan yang lumayan. Oleh kerana permintaan tenaga terus meningkat, waktunya tepat bagi pemilik perniagaan kecil yang giat untuk terlibat dalam segmen industri tenaga yang menarik dan bermanfaat ini.

1

Memperoleh pendidikan dalam industri panas bumi. Pengalaman kerja sebelumnya sebagai kontraktor panas bumi sangat membantu. Majoriti pemilik syarikat pengeboran panas bumi yang berjaya mempunyai pengalaman penggerudian ladang minyak atau sumur air sebelumnya dan telah memperoleh ijazah sarjana muda atau sarjana dalam kejuruteraan panas bumi, kejuruteraan petroleum, sains bumi atau geologi.

2

Dapatkan pekerjaan dengan syarikat penerokaan panas bumi yang utama. Anda akan memperoleh pengalaman berharga dan terdedah kepada teknik dan teknologi penerokaan, pengeboran dan pengeluaran terkini. Semasa menghadiri kuliah atau universiti, banyak individu yang ingin meneruskan kerjaya sebagai kontraktor pengeboran panas bumi, menghabiskan musim panas bekerja di sebuah syarikat eksplorasi dan pengeboran panas bumi, air atau minyak.

3

Biasakan diri anda dengan data ruang dan penerokaan yang sesuai untuk kawasan yang ingin anda terokai. Tentukan kawasan yang menunjukkan janji dan potensi. Beli atau sewa hak untuk menggerudi tanah. Jabatan Dalam Negeri Amerika Syarikat, Biro Pengurusan Tanah menguruskan semua pajakan panas bumi di tanah persekutuan. Setelah permohonan sewa diserahkan, ia adalah proses yang agak panjang sebelum disetujui atau ditolak. Kesabaran diperlukan. Anda tidak boleh mengambil bahagian dalam pengeboran eksplorasi sehingga permohonan pajakan panas bumi telah diluluskan dan bon prestasi yang diperlukan telah diposkan atau dibayar.

Bersenjata dengan pendidikan, pengalaman dan prospek yang menjanjikan, anda siap untuk menyiapkan rancangan perniagaan dan mencari dana untuk usaha anda. Dalam rancangan perniagaan anda, senaraikan semua aset termasuk pajakan penggerudian anda, jangkaan perbelanjaan permulaan dan operasi serta pembelian atau pajakan peralatan insurans, penggerudian dan siap, unjuran kos pekerja, sewa atau pembelian ruang pejabat atau gudang. Cadangan anda hendaklah merangkumi anggaran unjuran pulangan pelaburan dan pengeluaran tenaga.

4

Pilih struktur organisasi perniagaan anda dan pilih nama perniagaan. Berunding dengan peguam dan penasihat cukai anda untuk menentukan sama ada anda harus menyusun perniagaan baru anda sebagai hak milik tunggal, perkongsian atau syarikat. Sekiranya anda akan membentuk syarikat, daftarkan nama perniagaan anda dengan komisen syarikat negeri anda dan lengkapkan permohonan penggabungan. Dapatkan semua lesen negeri serta lesen dan izin tempatan yang diperlukan untuk menjalankan perniagaan anda. Hubungi Lembaga Perlesenan Negeri anda untuk syarat, peraturan dan undang-undang kelayakan.

5

Hubungi perkhidmatan Hasil Dalam Negeri untuk mendapatkan Nombor Pengenalan Majikan (EIN). Nombor ini diperlukan untuk pemprosesan gaji, penyata cukai persekutuan dan negeri dan transaksi perbankan.

6

Dapatkan semua izin dan lesen persekutuan, negeri dan tempatan yang diperlukan semasa menggerudi telaga panas bumi.