Rancangan Pemasaran Pembukaan Kedai

Kedai runcit mendapat pengiktirafan di kawasan setempat dari masa ke masa, ketika pembeli melewati kawasan kedai, masuk untuk berkunjung dan bercakap dengan rakan dan keluarga mengenai kedai tersebut. Namun, pada awalnya, sebuah kedai baru harus membuat kesan yang jelas di kawasan ini untuk menarik perhatian pengguna tempatan dan membawa orang ke kedai tersebut untuk pertama kalinya. Sama ada perniagaan itu besar atau kecil, rancangan pemasaran untuk pembukaan kedai menyatukan strategi pengiklanan, promosi di kedai dan acara pembukaan besar untuk memberi peningkatan pada peringkat awal kedai.

Perhubungan Awam

Mengadakan acara pembukaan untuk membuat orang di kawasan anda bercakap tentang kedai baru anda. Buat semua untuk mencipta pengalaman yang tidak dapat dilupakan bagi pelanggan kali pertama. Tempah selebriti tempatan untuk bertemu, misalnya, atau menempah aksi hiburan tempatan seperti kumpulan muzik, pelawak dan penyihir. Pusatkan elemen strategi pemasaran anda yang lain di sekitar acara pembukaan untuk menghantar mesej yang jelas dan menarik ke pasar.

Iklan Tempatan

Laksanakan kempen pengiklanan luas sekurang-kurangnya satu minggu sebelum kedai dibuka. Tempatkan iklan di surat khabar tempatan, di stesen radio tempatan dan di majalah khusus yang ditujukan kepada khalayak sasaran. Letakkan papan tanda di sekitar bandar sedapat mungkin, dan pertimbangkan untuk meletakkan iklan di beberapa papan iklan di sekitar bandar untuk menyebarkan berita lebih jauh. Gunakan iklan pusingan pertama untuk menyoroti acara pembukaan yang besar sehingga menjadikan acara itu tidak dapat ditolak oleh pasar sasaran.

Promosi

Kemaskan pembukaan dengan promosi dan hadiah. Tawarkan potongan harga di seluruh kedai, berikan sampel, jika boleh, dan adakan pertandingan yang menyeronokkan dengan hadiah berharga dari inventori kedai. Tawarkan pengguna permulaan program kesetiaan pelanggan, memberi mereka kredit untuk pembelian tambahan untuk mendapatkan insentif jika mereka mendaftar semasa pembukaan. Serlahkan juga program promosi ini dalam iklan.

Iklan Di Premis

Beriklan di premis kedai beberapa minggu sebelum membuka pintu. Mulakan dengan iklan "segera hadir" yang dipaparkan di tingkap, di pintu dan di tepi jalan. Kira-kira satu minggu sebelum pembukaan perdana, matikan iklan di tempat untuk iklan pembukaan besar-besaran, dengan berani memaparkan tarikh kedai akan dibuka untuk perniagaan. Semakin kerap kali orang melewati dan membaca iklan di tempat, semakin besar kemungkinan mereka bercakap tentang kedai yang akan datang dengan rakan dan keluarga dan masuk untuk berkunjung.

Media Sosial

Menggunakan media sosial untuk membina gembar-gembur di sekitar kedai yang belum dibuka boleh menjadi sukar, tetapi menariknya dapat memberikan ganjaran yang besar. Bangun kehadiran awal di media sosial, dan dapatkan pengikut tempatan dengan membuat rangkaian dan menawarkan maklumat atau sumber daya yang berharga kepada orang ramai. Setelah penekanan yang cukup besar dibuat di media sosial, anda akan dapat secara langsung mempromosikan pembukaan kedai, tawaran promosi dan perincian pembukaan besar kepada sekumpulan penduduk tempatan yang bersepadu.