Cara Menjana Trafik di Blogspot Blogger

Blog Blogger anda mempunyai kandungan menarik mengenai topik yang anda tahu dan sayangi. Anda telah menghabiskan berjam-jam untuk memilih tema, latar belakang dan warna fon yang sempurna. Apabila anda menyemak blog anda untuk melihat berapa banyak pengikutnya, anda melihat jumlah pengunjung yang sedikit, jika ada. Semasa pertama kali membuat blog anda, menjana lalu lintas adalah salah satu cabaran terbesar anda. Sebaik sahaja anda mengatasi halangan ini, blog anda mendapat pendedahan dan menarik pembaca biasa.

Tulis Kandungan Bererti

Trafik yang stabil ke blog Blogger anda bergantung sepenuhnya pada kandungan yang anda tulis. Sekiranya anda menulis blog mengenai filem baru, contohnya, selalu tuliskan kandungan yang paling menarik dan relevan yang anda boleh berkaitan dengan topik itu. Beri alasan kepada pembaca untuk kembali ke blog. Sekiranya pembaca awal menikmati blog, mereka mungkin memautkannya atau memberitahu orang lain untuk berkunjung. Sekiranya, di sisi lain, pembaca merasakan bahawa blog anda tidak mempunyai kandungan yang menarik, mereka tidak mungkin kembali. Pembaca juga tidak menyukai blog dengan terlalu banyak iklan atau blog yang nampaknya wujud semata-mata untuk tujuan pengiklanan.

Mempunyai Reka Bentuk Blog yang Menarik

Dalam dunia blogging, blog yang menarik banyak menghasilkan trafik. Fikirkan reka bentuk, warna dan gambar yang paling menarik perhatian pembaca blog anda. Sekiranya penonton yang anda inginkan adalah dewasa muda, misalnya, cuba gunakan warna yang berani dan terang. Tambahkan gambar ke sebanyak mungkin siaran. Imej yang anda gambar atau buat sendiri memberikan keaslian pada siaran anda. Gambar berfungsi dengan baik dengan tulisan jenis instruksional. Contohnya, jika anda menyiarkan resipi yang rumit, menambahkan gambar menjadikan prosesnya lebih mudah difahami oleh pembaca anda.

Promosikan Blog Anda

Hampir tidak ada yang akan menjumpai blog Blogger anda sekiranya anda tidak mempromosikannya sendiri. Semasa anda mula-mula menyiapkan blog anda, anda mungkin tidak akan dapat mencarinya di kebanyakan enjin carian walaupun anda mencarinya dengan nama. Untuk mempromosikan blog anda, tinggalkan pautan kepadanya setiap kali anda menghantar komen ke artikel atau di forum. Lawati dan beri komen di blog orang lain yang mempunyai topik yang serupa dengan anda. Beritahu semua orang yang anda kenal mengenai blog anda dan minta mereka untuk berkongsi URL dengan orang yang mereka kenal. Sekiranya blog anda profesional atau berkaitan dengan perniagaan, masukkan URL pada kad perniagaan anda atau literatur lain yang berkaitan dengan perniagaan anda.

Bergantung pada Butang "Blog Seterusnya"

Salah satu ciri yang dirancang untuk membantu anda mendapatkan lalu lintas baru ke blog anda adalah butang "Blog Seterusnya". Apabila pembaca melihat blog Blogger yang lain, butang ini muncul di bahagian atas halaman. Mengkliknya membawa pembaca ke blog baru yang dipilih secara rawak. Sekiranya anda menghantar dan mengemas kini blog anda dengan kerap, anda cenderung mendapat trafik dari butang "Blog Seterusnya". Cuba tambahkan kandungan baru setiap hari, atau bahkan beberapa kali sehari, untuk mendapatkan lebih banyak lalu lintas dengan cara ini.