Cara Mengumumkan Pengumpulan Dana Syarikat

Mengumpulkan dana untuk organisasi nirlaba yang layak memberi peluang kepada syarikat anda untuk menjadikan dunia sebagai tempat yang lebih baik, sambil memberikan peluang pemasaran dalaman dan luaran yang positif. Setelah syarikat anda memilih organisasi yang layak, menetapkan matlamat dan mencetuskan idea penggalangan dana, sudah tiba masanya untuk mengumumkan penggalangan dana syarikat. Dengan menyebarkan berita secara dalaman, organisasi anda dapat memaksimumkan usaha penggalangan dana. Dengan menyebarkan berita secara luaran, organisasi anda dapat memperoleh sokongan masyarakat secara luas sambil memfokus pada misi bukan untung.

1

Tetapkan garis masa penggalangan dana. Ini termasuk tarikh untuk mesyuarat jawatankuasa, acara permulaan, usaha penggalangan dana tambahan dan acara utama. Sekiranya boleh, luangkan masa utama selama dua bulan sehingga anda mempunyai cukup masa untuk mencapai matlamat anda, sebarkan siaran akhbar dan lakukan temu ramah yang dihasilkan.

2

Letakkan seseorang yang bertanggungjawab untuk publisiti. Dengan tugas publisiti yang diberikan kepada jawatankuasa atau orang tertentu, kemungkinan komunikasi penting akan diabaikan.

3

Buat salinan menarik yang memberi kesedaran kepada orang ramai mengenai mengapa syarikat memilih matlamat penggalangan dana. Jadikan ia peribadi. Berkongsi usaha berterusan dan senaraikan maklumat acara tertentu seperti tarikh, masa dan lokasi semua acara.

4

Sebarkan maklumat dalam buletin syarikat. Anda juga boleh memilih untuk meletakkan brosur di papan buletin syarikat.

5

Gunakan siaran acara percuma di media tempatan. Sebagai contoh, banyak surat khabar mempunyai bahagian untuk menerbitkan maklumat acara secara percuma.

6

Letakkan iklan dengan media kawasan, jika mahu. Bergantung pada matlamat organisasi dan anggaran, syarikat anda mungkin ingin meletakkan iklan berbayar dengan surat khabar, stesen radio dan televisyen.

7

Tulis siaran akhbar yang menarik. Sebarkan sendiri siaran pers ke outlet media kawasan, atau gunakan perkhidmatan pengedaran. Terbitkan siaran akhbar ini di laman web syarikat anda.

8

Sebarkan maklumat lebih jauh dengan menghantar di laman web komuniti dan forum dalam talian. Pertimbangkan untuk meletakkan brosur di papan buletin di kedai runcit, kedai buku, perpustakaan dan kafe yang popular.

9

Mengadakan acara bermula - perjumpaan sukarelawan syarikat dan penggalangan dana secara meluas. Ini adalah masa untuk membuat pekerja teruja. Ulangi alasan syarikat memilih amal ini dan misinya. Kongsi matlamat kewangan anda dan gunakan apa sahaja bahan yang bukan untung yang disediakan, seperti DVD, brosur dan poster motivasi. Berikan maklumat dan alat yang diperlukan untuk berjaya; ini mungkin termasuk mendidik mereka mengenai acara atau bahan jualan.

10

Hantar peringatan melalui saluran komunikasi pilihan anda. Sertakan kemas kini penggalangan dana.

11

Umumkan jumlah yang anda kumpulkan. Sekiranya organisasi anda memenuhi atau melampaui tujuan yang telah ditetapkan, sertakan ini dalam usaha pemasaran luaran menggunakan siaran akhbar tambahan.