Cara Mencari Penaja Blog

Perniagaan selalu mencari cara baru untuk menjangkau pelanggan di Web, dan menaja blog adalah salah satu cara untuk melakukannya. Dalam penajaan biasa, pemilik laman web akan menerima pembayaran, barang atau layanan dari penaja dan mempromosikan penaja sebagai balasan. Pemilik blog kenderaan salji mungkin memberikan pengiklan kenderaan salji percuma sebagai balasan untuk pembayaran setiap bulan, misalnya. Laman web yang sama juga dapat memperoleh potongan harga pada hosting Web-nya sebagai pautan yang menyatakan, "Laman web ini dihoskan oleh ..." Tajaan boleh menguntungkan, tetapi mencari penaja kadang-kadang mencabar.

1

Buat halaman penajaan di blog anda dan tambahkan ke bar navigasi blog anda. Sertakan maklumat mengenai jenis tajaan yang dicari blog anda, apa yang boleh anda tawarkan sebagai balasan dan cara menghubungi anda. Anda boleh kehilangan banyak peluang sekiranya mungkin penaja tidak dapat mencari jalan untuk menghubungi anda.

2

Cari kata kunci yang berkaitan dengan niche anda di search engine dan hubungi perniagaan yang berkaitan secara langsung untuk meminta tajaan. Untuk perniagaan yang lebih besar, selalu hubungi bahagian pemasaran dan periklanan. Hubungi pemiliknya jika itu perniagaan kecil. Hubungi atau hantarkan e-mel. Terangkan secara ringkas apa blog anda, apa yang anda harapkan dari penajaan dan apa yang anda boleh tawarkan sebagai balasannya.

3

Menghadiri acara industri untuk merekrut penaja secara langsung. Penaja mungkin berwaspada untuk berurusan dengan seseorang yang tidak pernah mereka temui, jadi perkenalan secara langsung dapat membina kepercayaan. Sebagai blogger, kadangkala anda boleh mendapatkan pas media percuma yang memberi anda akses penuh ke acara.

4

Lawati blog saingan dan lihat penaja apa yang mereka ada. Perniagaan sering menaja banyak laman web dan blog. Hadkan carian anda ke laman web yang berukuran sama dengan laman web anda. Seorang penaja yang menargetkan laman web dengan berjuta-juta paparan halaman setiap bulan kemungkinan tidak akan diperkenalkan di blog kecil, misalnya.