Cara Menulis Pernyataan Kepelbagaian untuk Majikan

Pernyataan kepelbagaian bukan sahaja memperlihatkan kepada masyarakat tentang peranan kepelbagaian dalam organisasi, tetapi juga membantu organisasi mengembangkan matlamat tentang bagaimana menggunakan kepelbagaian untuk membentuk atau mengukuhkan tempat kerja. Maklumat dalam pernyataan kepelbagaian yang berkesan harus sejajar mungkin dengan pemikiran dan visi organisasi. Oleh kerana itu, adalah mustahak anda memahami dengan jelas bagaimana majikan anda berfikir dan merasa mengenai kepelbagaian dalam organisasi sebelum anda mula menulis pernyataan tersebut.

1

Bercakap dengan majikan anda mengenai matlamat dan visi untuk pernyataan kepelbagaian. Ketahui alasannya untuk membuat pernyataan kepelbagaian dan benarkan dia berkongsi item tertentu yang dia mahu anda sertakan dalam pernyataan tersebut. Beberapa organisasi memberi tumpuan kepada pengambilan pekerja untuk pernyataan kepelbagaian, sementara yang lain memberi tumpuan kepada bagaimana kepelbagaian menguatkan organisasi. Semakin banyak perincian yang anda miliki mengenai apa yang dicarinya, semakin besar kemungkinan anda dapat menulis pernyataan yang memenuhi keperluannya.

2

Temu ramah pelbagai orang dari tempat kerja anda. Mintalah mereka untuk berkongsi pendapat mereka mengenai kepelbagaian dalam organisasi untuk memberi anda lebih banyak idea mengenai apa yang perlu disertakan dalam pernyataan tersebut. Ingatkan mereka bahawa kepelbagaian tidak hanya berlaku untuk bangsa, tetapi juga untuk jantina, etnik, agama, usia, orientasi seksual, status dan budaya sosioekonomi.

3

Kaji pernyataan kepelbagaian organisasi lain untuk idea. Cari pernyataan dari organisasi yang serupa, kerana menyemaknya juga mungkin berguna untuk membuat jus kreatif anda mengalir.

4

Tulis pernyataan tersebut. Bergantung pada kehendak majikan anda, anda mungkin memusatkan perhatian pada nilai yang diberikan oleh organisasi terhadap kepelbagaian dan matlamat yang telah ditetapkan oleh organisasi untuk mewujudkan tempat kerja yang pelbagai, atau anda boleh memilih untuk menghuraikan bagaimana persamaan dan perbezaan semasa antara pekerja memperkuat organisasi .

5

Tunjukkan pernyataan itu kepada majikan anda dan minta maklum balas. Pernyataan kepelbagaian harus khusus untuk organisasi, jadi penting untuk bekerjasama dengan majikan anda. Ubah pernyataan seperti yang diarahkan oleh majikan anda sehingga semua orang berpuas hati dengan hasil akhirnya.