Latihan MS PowerPoint

Setelah memulakan perisian Microsoft PowerPoint, menjadi jelas bahawa langkah-langkah seterusnya biasanya mengklik di dalam kotak teks yang disertakan dan mula menaip. Tetapi menaip slaid bukanlah satu-satunya proses yang boleh anda lakukan dengan PowerPoint. Slaid elektronik persembahan PowerPoint sesuai dengan latihan lain. Pertimbangkan PowerPoint sistem latihan peribadi anda untuk memperbaiki diri anda, atau orang lain, semuanya dengan persembahan slaid digital.

Kuiz dan Ujian

Menggunakan PowerPoint untuk menyusun kuiz dan ujian boleh menjadi cara untuk menjangkau ramai pelajar tanpa keperluan bilik darjah. Oleh kerana PowerPoint dapat dilihat melalui Internet, dimuat turun atau diemail, anda boleh memberikan ujian untuk khalayak yang jauh lebih luas. Semasa membuat kuiz PowerPoint, anda mempunyai dua pilihan. Gunakan slaid sebagai soalan semata-mata, serupa dengan kad flash, di mana peserta ujian mesti menuliskan atau menjawab secara lisan setiap slaid dengan jawapan. Pilihan lain adalah menggunakan tayangan slaid sebagai format pertanyaan dan jawapan, di mana penonton menerima jawapan setelah mengklik butang "Seterusnya" atau "Teruskan", atau memberikan semua jawapan yang disusun pada akhir persembahan.

Persembahan Peribadi

Salah satu latihan di mana PowerPoint dapat membantu anda memperbaiki sesuatu adalah dengan bantuan di belakang pintu untuk harga diri atau persiapan untuk acara besar. Lakukan latihan PowerPoint di mana anda mengisi persembahan dengan motivasi untuk meningkatkan ucapan, perjumpaan, temu janji doktor yang sakit hati atau perjumpaan keluarga. Oleh kerana ini adalah pukulan PowerPoint peribadi anda sendiri, anda boleh menambahkan apa sahaja yang membuat anda merasa lebih baik, termasuk petikan motivasi kegemaran anda dan juga muzik masuk seperti yang digunakan oleh ahli gusti untuk menarik orang ramai. Manfaatkan penyisipan klip audio PowerPoint, serta kemampuan memasukkan gambar, seperti gambar bikini atau seluar jeans kurus untuk latihan motivasi penurunan berat badan.

Uji diri sendiri

Manfaatkan beberapa ciri bahasa PowerPoint untuk melakukan latihan dalam tatabahasa, ejaan dan bahkan bahasa lain. Semasa anda menaip PowerPoint, garis kecil atau merah kecil atau merah mungkin muncul di kotak teks slaid anda. Ini adalah PowerPoint yang memberitahu anda menganggap sesuatu mungkin salah eja atau ditulis dengan tidak betul. Klik butang "Ejaan & Tatabahasa" pada pita PowerPoint untuk mempelajari ejaan yang betul dan juga butang "Thesaurus" untuk mencari cara baru untuk menyampaikan maksud anda. Anda bahkan boleh menggunakan PowerPoint untuk menterjemahkan mesej anda ke dalam bahasa baru, walaupun anda tidak pernah menghantar persembahan.

Kolaj Kreatif

Versi elektronik slaid mungkin tidak seperti kanvas paling kreatif, tetapi PowerPoint dilengkapi dengan banyak cara untuk mengekspresikan slaid artistik anda. Cuba latihan seperti kolaj gambar, di mana anda mengklik butang "Gambar" menu Sisip untuk menggabungkan gambar pada slaid, atau alat Squiggle yang terdapat di koleksi Shapes untuk melukis rekaan anda sendiri. Anda juga boleh bereksperimen dengan tema PowerPoint, koleksi warna yang boleh memberi inspirasi kepada anda untuk merancang sendiri. Cubalah latar belakang gradien dengan teks separa lut dan gambar 3-D yang berlorek atau bercahaya dan lihat ke mana ia membawa anda.