Cara Memulakan Snek Bar

Jana wang dengan memulakan bar makanan ringan atau tempat konsesi di kawasan yang mendapat banyak lalu lintas. Lokasi yang sesuai untuk bar snek termasuk padang besbol di mana pasukan Little League tempatan bermain atau taman awam. Sebelum anda memulakan bar makanan ringan, anda perlu mempunyai sebarang sijil dan lesen yang siap sedia. Anda juga perlu membeli peralatan yang boleh digunakan untuk menyediakan makanan sekiranya anda ingin menghidangkan makanan panas seperti hot dog atau pizza.

1

Memohon lesen perniagaan dan pendaftaran yang sesuai untuk bar makanan ringan di bandar dan negeri anda. Anda kemungkinan besar memerlukan Permit Pembentukan Perkhidmatan Makanan dari jabatan pertanian negeri anda serta lesen perniagaan dan izin asas. Anda juga perlu mendaftarkan nama dan entiti perniagaan anda kecuali jika anda menjalankan hak milik tunggal. Lesen dan pendaftaran lain termasuk mendapatkan Nombor Pengenalan Majikan jika anda merancang untuk mengambil orang lain, permit penjual dan penahanan cukai pendapatan jika anda akan menggaji orang untuk bekerja di bar makanan ringan.

2

Daftar dan lulus kursus keselamatan makanan untuk mendapatkan sijil keselamatan makanan anda atau lesen pengendali makanan anda. Biasanya anda memerlukan sekurang-kurangnya seorang pekerja yang disahkan bekerja setiap shift di bar makanan ringan. Persatuan Nasional Syarikat Konsesi menawarkan kursus keselamatan makanan yang direka khusus untuk orang yang bekerja di bar makanan ringan.

3

Pilih lokasi untuk bar makanan ringan anda dan dapatkan kebenaran yang sesuai untuk mempunyai bar makanan ringan di lokasi tersebut. Di mana anda boleh mencari tempat bergantung pada peraturan individu taman atau kawasan lain; anda mungkin memerlukan izin tambahan untuk lokasi tersebut. Pilih lokasi yang mendapat banyak lalu lintas sehingga anda dapat memastikan aliran pelanggan yang stabil.

4

Tentukan jenis makanan ringan yang ingin anda tawarkan di tempat konsesi dan dapatkan semua peralatan yang diperlukan. Sekiranya anda menjual hot dog atau makanan panas lain, anda memerlukan kaedah memasaknya dan menjaganya agar tetap panas untuk mengurangkan risiko penyakit bawaan makanan. Sekiranya anda ingin menghidangkan ais krim atau makanan sejuk beku lain, anda memerlukan peti sejuk beku. Peti sejuk atau penyejuk adalah keperluan untuk menjual minuman sejuk.

5

Pilih waktu operasi anda. Tentukan sama ada anda mahu terus terbuka semasa acara besar, pada waktu siang atau sepanjang waktu. Tempoh masa anda terbuka menentukan berapa banyak pekerja yang perlu anda ambil atau berapa sukarelawan yang harus anda rekrut.

6

Senaraikan inventori dan harga anda di papan putih yang dapat dilihat dengan jelas oleh pelanggan. Menggunakan papan putih memudahkan untuk menghapus item apabila kehabisan item atau menyesuaikan harga jika diperlukan.

7

Tetapkan harga yang berpatutan. Jual barang sehingga anda menjana wang. Peraturan praktis adalah menggandakan jumlah yang anda bayar untuk item makanan, menurut panduan untuk menjalankan bar makanan ringan dari US Youth Soccer. Sebagai contoh, jika anda membayar 50 sen untuk setiap bar gula-gula, jual setiap bar dengan harga $ 1.

8

Iklankan bar makanan ringan anda dengan membagikan brosur semasa acara dan dengan memasang brosur di papan buletin di kawasan itu.